Gemeente Maassluis

Persberichten

27-5-2004

Binnenstadondernemers slaan handen ineen

In het najaar van 2003 heeft Maassluis te kampen gehad met een golf bedrijfsinbraken. De politie heeft een speciaal team belast met het onderzoek naar deze inbraken. Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, maar wel heeft de politie een aantal aanhoudingen verricht, waarna de inbraken sterk zijn afgenomen.

Op initiatief van de gemeente heeft in januari en april 2004 een overleg plaatsgevonden, waarbij naast de politie ook alle gedupeerde ondernemers zijn betrokken. In dit overleg zijn een aantal afspraken gemaakt over te nemen maatregelen ter voorkoming van inbraken.

Eén van deze maatregelen zou door het Koopcentrum De Binnenstad worden uitgevoerd. Het betreft een sms-systeem dat via KPN is opgezet. Alle leden van Koopcentrum De Binnenstad zijn benaderd hieraan deel te nemen. Het idee achter dit sms-systeem is dat in voorkomende gevallen de aangesloten leden snel gewaarschuwd kunnen worden. Dit kan zijn bij brand, overvallen, inbraken, ongeregeldheden, aanbieden van vals geld, diefstal tijdens openingstijden van de winkels, bij ophouden van vervelende of verdachte personen e.d. Het doel van het systeem is: a. om snel te kunnen optreden (zodat erger wordt voorkomen!); b. om de veiligheid voor de ondernemer, het personeel en vooral de klanten te bevorderen.

Inmiddels heeft nagenoeg iedereen zich aangemeld. Het systeem heeft al twee keer gefunctioneerd en dat werkte prima; iedereen was direct alert. Het Koopcentrum Binnenstad heeft ervoor gekozen om vanaf een centraal punt iedereen te waarschuwen; men kan dus niet als leden onderling een sms via dit systeem versturen. Het bestuur van het Koopcentrum draagt zorg voor beheer van het systeem, zodat het altijd bemenst is.

Het is de bedoeling dat ook andere winkelcentra een dergelijk sms-systeem zullen opzetten. Daarnaast onderzoekt de politie of het mogelijk is dat ook zij kunnen deelnemen aan het systeem.