Sociale Verzekeringsbank

SOCIALE VERZEKERINGSBANK

SVB: burgerpolis brengt sociale zekerheid dichter bij burger

Uit onderzoek van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) blijkt dat weinig burgers het stelsel van sociale zekerheid transparant vinden. Het stelsel is complex; er is een veelheid aan regelingen en de burger weet niet goed wanneer hij ergens voor in aanmerking komt. Tegelijkertijd wordt de burger steeds vaker geacht zelfstandig keuzes te maken op dit vlak. Met bijvoorbeeld het pre-pensioen en de levensloopregeling groeit de keuzevrijheid en daarmee de complexiteit van het stelsel. Voor de burger is de absolute voorwaarde dan ook dat hij overzicht en inzicht heeft in het stelsel van sociale zekerheid en in zijn persoonlijke rechten en plichten. De SVB doet met de burgerpolis een voorstel om de sociale zekerheid dichter bij burgers te brengen. Tijdens de SVB Conferentie op 27 mei 2004 in de Beurs van Berlage, nodigt de SVB kamerleden, wetenschappers en maatschappelijke organisaties uit om over de burgerpolis verder te discussiëren.

De overheid heeft de zorgverplichting de burger goed te informeren over het stelsel van de sociale zekerheid en de uitkeringsvoorwaarden. Hiertoe kan de burgerpolis een instrument zijn. In de vorm van een elektronische brievenbus, een portaal op internet, biedt de burgerpolis de burger informatie over alle regelingen in de sociale zekerheid. Hij kan er ook terecht voor inzicht in de status van zijn individuele aanspraken en rechtsposities. Zo wordt hij optimaal gefaciliteerd in het vinden van zijn weg en bij het maken van de juiste keuzes.

De burgerpolis kan ook verder gaan. Als juridisch bindend contract verplicht de burgerpolis de overheid tot het inrichten van een stelsel van sociale zekerheid dat aanspraak geeft op bepaalde prestaties. De burger committeert zich van zijn kant aan verplichtingen jegens de samenleving, of het nu gaat om het afdragen van premies, het actief opstellen op de arbeidsmarkt of het tijdig verstrekken van juiste informatie. Een dergelijk contract dwingt de overheid de contractsvoorwaarden op begrijpelijke wijze uiteen te zetten en zich er aan te houden. De betrouwbaarheid van de overheid wordt beter gewaarborgd door haar actieve informatieplicht aan individuele burgers. Verandert er iets in de te verwachten prestaties van de overheid, dan verplicht zij zich de consequenties ervan op individueel niveau inzichtelijk te maken. In de burgerpolis als juridisch bindend contract zou dit geregeld zijn. Een andere manier om dit garant te stellen, is het op te nemen in een kwaliteitshandvest met normen voor de dienstverlening van de overheid aan de burger.

Conferentie en onderzoek
De SVB organiseert donderdag 27 mei 2004 een conferentie over de burgerpolis. De SVB presenteert dan haar ideeën over de burgerpolis, om vervolgens kamerleden, wetenschappers, en voorzitters van maatschappelijke organisaties uit te nodigen er over te discussiëren. Paul Witteman leidt de discussies. Ook Mark Rutte, staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, levert een bijdrage. De conferentie start om 13.30 uur in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

De SVB voerde een onderzoek uit naar de bestaande complexiteit van het stelsel van de sociale zekerheid en naar de ervaringen van de burger op dit gebied. Het onderzoek bestrijkt de wetten en regelingen binnen het domein van de publieke sociale zekerheid in ruime zin. Volksverzekeringen, werknemersverzekeringen, sociale voorzieningen en fiscale regelingen zoals bepaalde heffingskortingen en aftrekposten zijn in de beschouwingen betrokken. Op 27 mei komt de SVB met een rapport van dit onderzoek: De sociale zekerheid als burgerpolis. Vergezicht op meer inzicht.

Sociale Verzekeringsbank
De SVB is de publieke uitvoeringsorganisatie op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. Ze voert onder meer het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag en het persoonsgebonden budget uit voor klanten in binnen- en buitenland. Jaarlijks keert de SVB circa 26 miljard euro uit aan ruim 4,5 miljoen klanten. Naast haar primaire taak de haar toebedeelde regelingen correct en vlot uit te voeren, vindt de SVB het van belang haar kennis en ervaring op het gebied van de sociale zekerheid actief ter beschikking te stellen aan de samenleving.

Noot voor de redactie,