AutoRai

27-5-2004

Toyota Prius wint verkiezing Engine of the Year 2004

De nieuwste generatie van de Toyota Prius is alom geprezen door de jury van de International Engine of the Year Awards 2004. De hybride aandrijflijn heeft maar liefst in drie categorieën gewonnen en is tevens onderscheiden met de prestigieuze overalltitel International Engine of the Year 2004.

Daarmee heeft Toyotas Hybrid Synergy Drive meer prijzen verzameld dan welke andere motor in de historie van de verkiezing dan ook.

De innovatieve aandrijflijn van de nieuwe Prius boekte allereerst de overwinning in zijn motorcategorie. Vervolgens kon Toyota dankzij het uitstekende brandstofverbruik van de Prius (4,3 liter/100 km, EC gecombineerd) eenvoudig de eerste plaats in de categorie Beste brandstofverbruik veilig stellen. Ook werd de Prius-motor beschouwd als de beste motor die de afgelopen twaalf maanden (van juni 2003 tot en met mei 2004) leverbaar was.

Samen met acht andere categoriewinnaars streed de Prius om de belangrijkste onderscheiding de International Engine of the Year 2004. Met een klinkend resultaat, want de Prius won op overtuigende wijze, met een flinke voorsprong op nummer twee. Bovendien behaalde de Prius de hoogste score ooit in deze verkiezing, namelijk 380 punten.

De begeerde award werd deze week op de Engine Expo 2004 in de Messe van Stuttgart overhandigd aan Dr. Takehisa Yaegashi, Senior General Manager van Toyotas Powertrain Development Group. Deze belangrijke onderscheidingen betekenen opnieuw een erkenning van de kwaliteiten van Toyotas Hybrid Synergy Drive technologie. Tevens zijn ze voor ons een enorme stimulans om door te gaan met het ontwikkelen van nog zuinigere en milieuvriendelijkere aandrijfconcepten, aldus Dr. Yaegashi.

De hybride-aandrijving van de nieuwe Toyota Prius is de eerste aandrijflijn die volgens de nieuwe Hybrid Synergy Drive filosofie is ontwikkeld. Hierbij gaan milieuvriendelijke prestaties hand in hand met rijplezier.

De onderscheidingen
De verkiezing van de International Engine of the Year Awards wordt sinds 1999 georganiseerd met als doel de beste motoren ter wereld te onderscheiden. Elke in volume geproduceerde motor, bestemd voor een productiemodel dat op 26 mei 2004 in meer dan één land wordt verkocht, mag deelnemen aan de verkiezing.

De jury bestaat uit 56 hoogaangeschreven journalisten uit 24 landen, verdeeld over vijf continenten.

Naast de International Engine of the Year Award zijn er elf andere categorieën waarin op basis van diverse criteria, zoals cilinderinhoud, brandstofverbruik en prestaties, onderscheidingen worden toegekend. Bovendien is er een award voor de beste motor die in het betreffende jaar is geïntroduceerd.

Volop in de prijzen
Na de introductie in 2003 in Japan en de Verenigde Staten wordt de Prius thans gefaseerd in Europa geïntroduceerd. In Nederland staat de nieuwe Prius sinds 5 februari van dit jaar in de showroom van de Toyota dealer.

Gedurende de eerste vier maanden van 2004 heeft Toyota wereldwijd meer dan 37.000 exemplaren van het nieuwe model verkocht. In Europa rijden er inmiddels 2.500 rond een uitstekend resultaat, gezien de verkoopdoelstelling van 5.000 stuks voor geheel 2004.

De Toyota Prius heeft sinds zijn introductie talrijke belangrijke prijzen in de wacht gesleept:


- 2004 North American Car of the Year (Verenigde Staten en Canada)
- Motor Trend 2004 Car of the Year (award van een van de best aangeschreven autobladen in de Verenigde Staten)
- Best Engineered Vehicle 2004, van SAE Automotive Engineering International (Verenigde Staten)

- Family Car of the Year 2004, van Top Gear (Groot-Brittannië)
- Best Car Gasoline Category, ADEME CO2 index (Frankrijk)
- Eco Car of the Year, van Fleet Excellence Awards (Groot-Brittannië)
- Nummer 1 in de ÖKO-TREND Auto-Umwelt-Rankings (Duitse milieu-index)
- Winnaar van de EcoTest 2004, ANWB/ADAC, laagste emissies (Nederland/Duitsland)

- Most Eco-friendly Car, EcoMobiListe (Zwitserland)