Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet gelijke behandeling

Gelijke behandeling niet op het VWO

Op 18 mei 2004 heeft de Commissie Gelijke Behandeling uitspraak gedaan in een zaak tussen een onderwijsinstelling en een leerling die aanpassingen op school wilde. De CGB komt tot de conclusie dat zij niet bevoegd is om te oordelen. De VWO-opleiding waarover het gaat is weliswaar ondergebracht bij een stichting voor beroeps- en volwasseneneducatie maar valt niet onder het beroepsonderwijs.

De wet die sinds 1 december 2003 van kracht is, geldt vooralsnog alleen voor arbeid en beroepsonderwijs. De Commissie is van oordeel dat de wet van toepassing is op die onderwijsvormen die direct opleiden voor een specifiek beroep, vak of betrekking. Hieronder valt niet het VWO, ook niet als dat gegeven wordt door een instelling die ook andere vormen van onderwijs verzorgd. Voor een dergelijke school betekent dit dat de school slechts voor het deel beroepsonderwijs zich aan de wet moet houden.

De CGB vermeldt dat er onderzoek gaande is naar de toepassing van de wet gelijke behandeling op primair en voortgezet onderwijs. Het oordeel van de CGB toont volgens de CG-Raad aan dat uitbreiding van de wet naar primair en voortgezet onderwijs snel moet gebeuren. Het is toch een vreemde situatie dat een onderwijsinstelling leerlingen binnen de ene afdeling van de school wel en binnen de andere niet gelijk hoeft te behandelen.

Oordeel 2004-55
Dossiernummer 2002-0196
www.cgb.nl

(Geplaatst: 27 mei 2004)
---