Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 27-5-2004

Goede voorbeelden ziekenhuizen systematisch verspreid

Goede voorbeelden op het gebied van patiëntenlogistiek en patiëntveiligheid in ziekenhuizen worden actief en systematisch verspreid. Allereerst in 24 ziekenhuizen, daarna in de overige Nederlandse ziekenhuizen. Dat is de opdracht die minister Hoogervorst van VWS aan onderzoeksinstituut ZonMw heeft gegeven.

Sneller Beter is een initiatief van het ministerie van VWS en NVZ vereniging voor ziekenhuizen. De Orde van Medisch Specialisten is eveneens partner in het programma. Doel van Sneller Beter is het stimuleren van de doelmatigheid, kwaliteit en innovatie in de ziekenhuizen en overige curatieve zorg. Het programma bestaat uit drie pijlers. Pijler 1 is gericht op bewustwording en benchmarking, pijler 2 op prestatie-indicatoren en pijler 3 op het verspreiden van goede voorbeelden in de ziekenhuissector.

Sneller Beter pijler 3 bestaat uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel moet leiden tot een aanzienlijke prestatieverbetering op de gebieden patiëntenlogistiek en patiëntveiligheid in 20% van de ziekenhuizen in Nederland - in totaal 24. De kwaliteitsverbeteringen in deze 24 ziekenhuizen moeten vervolgens een voorbeeldwerking hebben voor alle overige ziekenhuizen in Nederland: zij zullen niet kunnen achterblijven. ZonMw geeft voor de uitvoering van dit ambitieuze onderdeel Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO de opdracht. Het CBO heeft voor het realiseren van deze doelstelling samenwerking gezocht met het iBMG en de Orde van Medisch Specialisten. Op dit moment wordt al begonnen met de werving van de eerste serie van acht ziekenhuizen, zodat het verbeteringstraject daar in oktober 2004 kan starten. De tweede serie van acht ziekenhuizen start in oktober 2005; de derde staat weer een jaar later gepland. Voor de realisering van deze opdracht in het kader van het programma Sneller Beter krijgt ZonMw vier jaar een budget van ruim acht miljoen euro.

Het tweede onderdeel van Sneller Beter pijler 3 is een evaluatieonderzoek naar de resultaten en de effecten van deze `versnelde invoering van best-practices' op langere termijn. Het derde onderdeel bestaat uit het opstellen van een plan van aanpak voor de realisering van dezelfde kwaliteitsverbeteringen in de overige 80% van de ziekenhuizen in Nederland. Van de deelnemende ziekenhuizen wordt een forse investering van menskracht en eigen middelen gevraagd. Verschillende organisaties, zoals koepelorganisaties, inspectie, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties, zijn vanaf het begin van het programma betrokken om deze brede verspreiding onder alle overige ziekenhuizen voor te bereiden.