Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 25 mei 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen onderwerpen voor de portefeuille van Cor de Vos

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Reactie op advies Cliëntenraad (2004/3969)
De Cliëntenraad heeft eind maart 2004 een ongevraagd advies uitgebracht over de bijdrage die de gemeente in het verleden gaf om de maatschappelijke participatie van kinderen van mensen op bijstandsniveau, te bevorderen. Het college heeft nu de reactie op dat advies vastgesteld. In de reactie wordt kort ingegaan op het in december 2003 vastgestelde beleid omtrent de bijzondere bijstand en het minimabeleid. De beperkte mogelijkheden die de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB) voor extra lokale inkomensondersteuning biedt, zijn aanzienlijk beperkt. De beperkte mogelijkheden die de wet nog wél biedt worden grotendeels door de gemeente Nieuwegein gebruikt.

Onderwijskansenplan 2002 -2006 van OBS De Schakel vastgesteld (2004/6747) Op 30 oktober 2002 heeft het Ministerie van OC & W bekend gemaakt dat gemeente Nieuwegein een subsidie krijgt voor de schoolspecifieke aanpak van het Onderwijskansenbeleid voor de periode 1 augustus 2002 tot 1 augustus 2006 op openbare basisschool De Schakel. Het onderwijskansenbeleid heeft twee hoofddoelstellingen. Ten eerste is het onderwijskansenbeleid gericht op het aanbrengen van verbeteringen in de omgeving van de school, zoals een betere communicatie met ouders van leerlingen en het verruimen van buitenschoolse activiteiten. Ten tweede is het onderwijskansenbeleid gericht op het verbeteren van het taalonderwijs en de leerlingenzorg. Het college heeft nu het Onderwijskansenplan vastgesteld, dat een nauwkeurige uitwerking is van deze twee doelstellingen. Met dit uitwerkingsplan als basis, kan de bestuurscommissie Openbaar Basisonderwijs Nieuwegein (BCOBON), waaronder De Schakel bestuurlijk valt, bij de gemeente Nieuwegein subsidies aanvragen voor de acties in het plan. Nu het college het Onderwijskansenplan heeft vastgesteld, wordt het ter inzage gelegd voor de commissie Sociale Omgeving en Cultuur.

College heeft geen bezwaar tegen fusie Montessorischolen (2004/5905) De Montessorischool in de gemeente Maarssen wordt met opheffing bedreigd. Om dit te voorkomen overweegt het schoolbestuur een fusie met de Nieuwegeinse Montessorischool De Vleugel. Dit betekent onder meer dat beide scholen onder één in plaats van twee directies gaan functioneren. Ook zal De Vleugel gelden als de hoofdlocatie. Door de fusie voldoen beide scholen samen aan bepaalde rijksnormen, waardoor de vestiging in Maarssen kan blijven bestaan.

Gewoonlijk is het zo, dat bij eventuele leegstand in een hoofdlocatie, de opengevallen plaatsen moeten worden opgevuld vanuit het ´filiaal´. Er is geen leegstand bij De Vleugel, en deze wordt ook niet verwacht. Toch heeft het regionale schoolbestuur van Montessorischolen, MONTON, het college nu gevraagd om af te zien van de mogelijkheid om bij eventuele toekomstige leegstand van De Vleugel, de opengevallen plaatsen op te vullen vanuit de school in Maarssen. Op grond van diverse argumenten heeft het college nu besloten dat het geen bezwaar is om dit verzoek van het schoolbestuur in te willigen. Aan de beoogde fusie lijken geen nadelen te kleven voor De Vleugel in Nieuwegein, terwijl er nadrukkelijk een voordeel is voor de school in Maarssen.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Activiteitenplannen van Jutphaas, Mitros en Portaal goedgekeurd (2004/6746) Jaarlijks moeten de in Nieuwegein werkzame corporaties een zogenaamd activiteitenplan indienen. In deze plannen wordt het voorgenomen beleid van de corporaties kenbaar gemaakt. Dit beleid moet passen in het gemeentelijke volkshuisvestingsbeleid. Het college heeft geconstateerd dat de drie ingediende plannen daaraan voldoen.

College reageert op ontwikkelingsschets Stichting De Baten (2004/4869) De Stichting De Baten heeft een ontwikkelingsschets ingediend voor de nieuwbouw op de locatie van het afgebrande De Baten. Het college heeft naar aanleiding hiervan nu een nota vastgesteld waarin een reactie wordt gegeven op deze schets. Tevens worden diverse stedenbouwkundige randvoorwaarden meegegeven aan de stichting om tot verdere planontwikkeling te komen. Na kennisname van de commissies RIM en SOC zal een inspraak/informatie bijeenkomst gehouden worden voor omwonenden. Daarna zal de stichting in samenspraak met de gemeente een bouwplan indienen waarvoor een vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan moet worden gevolgd.

Plan van aanpak Herontwikkeling Centrumgebied Hoogzandveld-Lekboulevard (2004/6748)
Het College heeft ingestemd met het Plan van aanpak 'Herontwikkeling Centrumgebied Lekboulevard - Hoog Zandveld'. Het Plan van aanpak beschrijft hoe de organisatie van het vervolg van het project zal verlopen. Er worden een aantal gebiedsoverstijgende projecten opgestart zoals het opstellen van een stedenbouwkundig plan en een bestemmingsplan. Verder is in het Plan de Ontwikkelingsvisie voor het gebied, die op 17 december in de raad is vastgesteld, uitgewerkt in deelprojecten. Per deelproject is aangeven welke werkwijze gehanteerd zal worden. Voorbeelden van deelprojecten zijn bijvoorbeeld 'Brede School, zorgpost en woningen' en winkelcentrum Hoog Zandveld/loopbrug. Hert Plan van aanpak wordt ter inzage gelegd voor de raadscommissie RIM. Het is verder de bedoeling om nog vóór de zomervakantie de inwoners en andere belanghebbenden in en om het plangebied met een nieuwsbrief te informeren over de stand van zaken.

Vrijstellingsprocedure voor voetbalkooi gestart (2004/7064) De sector Stadsbeheer van de gemeente Nieuwegein heeft een bouwaanvraag ingediend voor het plaatsen van een voetbalkooi op het grasveld Muiderschans/Uddelerschans. De ingediende bouwaanvraag is strijdig met het geldende bestemmingsplan. Een artikel 19 vrijstelling van het bestemmingsplan kan worden verleend. Het college heeft besloten deze vrijstellingsprocedure op te starten.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College beantwoordt vragen uit commissie ABZ over parkeren (2004/5207) Naar aanleiding van vragen in de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken, heeft het college een korte notitie vastgesteld, waarin wordt uiteengezet welke de mogelijkheden van handhaving van het betaald-parkerenbeleid zijn en wat fiscalisering in de praktijk betekent.

Verzoek om kwijtschelding verbeurde dwangsommen afgewezen (2004/5533) Een autoverhuurbedrijf in Nieuwegein, waar wegens het onherroepelijk worden van een dwangsombeschikking inmiddels vier keer een dwangsom is geïnd, verzoekt het college om kwijtschelding van de verbeurde dwangsommen. Als reden waarom er lange tijd niet aan een voorschrift van de milieuvergunning werd voldaan voert het bedrijf aan, dat wegens de moeilijke economische situatie, de aandacht van het bedrijf op andere zaken was gericht. Hoewel het bedrijf inmiddels aan de voorschriften uit de dwangsombeschikking voldoet, ziet het college geen enkele reden om de reeds verbeurde dwangsommen kwijt te schelden.

College trekt dwangsombeschikking in (2004/5709)
Een bedrijf in Nieuwegein, waaraan een last onder dwangsom is opgelegd, verzoekt om intrekking van de dwangsombeschikking. Als reden hiervoor geeft het bedrijf aan dat het, voordat de dwangsombeschikking van kracht werd, zodanige maatregelen heeft getroffen, dat de overtreding daardoor is beëindigd. Omdat er hierdoor geen reden meer aanwezig is om de dwangsombeschikking te handhaven trekt het college de dwangsombeschikking in.

Vergunning voor Shell Station De Knoest (2004/1297) Het college heeft besloten Shell Station De Knoest (zelftankstation met LPG) een vergunning te verlenen. Het betreft een (revisie)vergunning voor het veranderen van een tankstation waarvoor al eerder een vergunning krachtens de wet Milieubeheer is verleend. Ten opzichte van de vigerende vergunning bestaat de verandering uit de herbouw van het tankstation. Er zijn onder andere een nieuwe shop, nieuwe ondergrondse tanks, een vloeistofdichte verharding ter plaatse van de pompeilanden en dampretourfases 1 en 2 bij de pompen gerealiseerd. De vergunning ligt van 19 mei tot en met 30 juni 2004 ter inzage in de stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier waarin staat vermeld hoe belanghebbenden beroep kunnen instellen tegen de vergunning bij de Raad van State.

Vertrek voorzitter gemeentelijke monumentencommissie (2004/5911) Sinds de oprichting van de gemeentelijke monumentencommissie in 1990 is de heer ir. J.H. van Zutphen onafhankelijk voorzitter van de monumentencommissie. Met de onlangs afgeronde inventarisatie van gemeentelijke monumenten in Nieuwegein vindt de heer Van Zutphen dat nu voor hem het moment gekomen is om zijn voorzitterschap neer te leggen. Het College stemt in met de beëindiging van zijn voorzitterschap en start de sollicitatieprocedure op voor het zoeken naar een nieuwe voorzitter.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bezwaren tegen plaatsing veranda Malepertweg ongegrond verklaard (2004/3361)

In februari is een vrijstelling en bouwvergunning verleend voor de plaatsing van een veranda aan de Malapertweg 6b. Hiertegen is een bezwaarschrift ingediend. Samengevat wordt daarin gesteld wordt dat de verleende vrijstelling in strijd is met de stedenbouwkundige nota" historisch versterkt" en dat de privacy wordt aangetast. Er is ook bij de rechtbank ook om een schorsing van de bouwvergunning gevraagd. Dit verzoek heeft de rechter op 8 maart jl. afgewezen. Ook de behandeling van de bezwaarschriften geven geen aanleiding om de vrijstelling en de bouwvergunning alsnog te weigeren. De vrijstelling past in de stedenbouwkundige visie voor het gebied De Malapertweg en de privacy wordt niet noemenswaardig geschaad. De bezwaren zijn daarom ongegrond verklaard.

Klacht in verband met verzoek om uitgifte snippergroen (2004/3978) Het college heeft besloten om de klacht van de bewoner aan de Ingelandsweide 3 over de afhandelingtermijn van zijn verzoek om uitgifte van snippergroen gegrond te verklaren.

Tijdelijke bouwvergunning voor clubgebouw Cricket Club Nieuwegein (2004/4873)
Het college heeft besloten een tijdelijke bouwvergunning voor maximaal 5 jaar te verlenen voor het bouwen van een clubgebouw voor Cricket Club Nieuwegein op het perceel Newtonbaan 10.

College neemt kennis van de rapportage ´Fietsverbinding Houten-Nieuwegein-Vianen`(2004/1398)
In oktober 2001 is een onderzoek gestart naar de verbetering van de fietsverbinding tussen Houten, Nieuwegein en Vianen. Inmiddels is het onderzoek afgerond. Uitgangspunt van het onderzoek waren drie mogelijke fietsverbindingen. Een route via een nieuw aan te leggen brug over de Plofsluis, een route uit Vianen parallel aan de A27 met een aansluiting op de Weg van de Binnenvaart of een route via een brug over het Amsterdam Rijnkanaal en het Elpad. Uit de eerste fase van het onderzoek is gebleken dat de fietsverbinding langs de A27 verkeerskundig de voorkeur verdient, omdat de omrijdtijden tot een minimum worden teruggebracht. Het college wil de mogelijkheid van de aanleg van een fietsverbinding via de Plofsluis echter nog niet uitsluiten. De variant langs de A27 is verder onderzocht op ruimtelijke inpasbaarheid en kosten. Een fietsverbinding die vanaf het Amsterdam Rijnkanaal tot de Achterweg aan de vestkant van de A27 en vanaf de Achterweg tot Vianen aan de oostkant van de A27 loopt is verkeerskundig gezien de beste verbinding. Het college verleent haar medewerking aan het verdere onderzoek naar de variant langs de A27. Hierbij wordt geïnventariseerd of er kostendragers zijn die het project mede kunnen financieren. Vooralsnog gaat het college geen verdere verplichtingen aan omtrent de aanleg van een fietsverbinding lans de A27. Uitvoering op korte termijn wordt dan ook niet verwacht. Het collegebesluit wordt ter kennisname voorgelegd aan de commissie RIM.

Bouw- en sloopvergunningen (2004/7061)
Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Evenementenkalender

Activiteit Datum en Collegelid Locatie tijd
Startschot 26-05 C. Blokhoeve Unicef 09.00 uur v. Rooijen
Bedrijfsbezoek 28-05 Burgemeester Ravenswade Knoworries 10.00 uur 54 bis Overhandiging sleutel 02-06 E. Polderhoeve 2 aan 15.30 uur v. Linge Nieuwegein
1e bewoner Blokhoeve
Werkbezoek 03-06 t/m E. v. Linge Polen Pulawy 06-06
5e 05-06 C. Sportcomplex lustrum mixed 09.30 uur v. Rooijen Rijnhuyse hockeyclub hockeyterrein Evenement jubileum 05-06 C. Kinderboerderij kinderboerderij 15.00 uur v. Rooijen
25 05-06 M. Blokhoeve 18 jarig jubileum 09.00 uur Monrooij
bewonersver. "De
Kruidengaarde"
Opening 06-06 C. v. Rooijen Merwestein kermis 16.00 uur
60-jarig 07-06 Burgemeester Rijnlaan huwelijk 23 VNG-Congres 08 College volgt en
09-06
Prijsuitreiking 09-06 M. Monrooij Eikstraat Straatspeeldag 15.00
Zandveld uur
Bijeenkomst 09-06 Burgemeester Brandweerkazerne oudgedienden Brandweer 20.00 uur
Overhandiging 10-06 Burgemeester A.5.08 geboortegeschenk
Burgemeesterskring 11-06 Burgemeester Fom-instituut 14.00 uur

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 27-5-2004