Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kindertelefoon niet voor watjes

73% van van jeugd vindt de Kindertelefoon niet voor watjes

De Kindertelefoon bestaat 25 jaar. In het kader van deze feestelijke gebeurtenis liet de Kindertelefoon een grootschalig onderzoek uitvoeren op Kaboem, de populairste website van Nederland voor jongeren tussen 9 en 16 jaar. Met de stelling 'De Kindertelefoon is voor watjes' is 73% het helemaal niet eens. Slechts 8% vindt De Kindertelefoon voor watjes.

Maar liefst 95% van de Nederlandse jeugd tussen 9 en 16 jaar kent de Kindertelefoon. Meer dan de helft van de jongeren denkt de Kindertelefoon te bellen als hij of zij vragen, problemen of informatie nodig heeft. In totaal deden meer dan 2.210 respondenten tussen de 9 en 16 jaar mee aan het onderzoek.

Bellen met de Kindertelefoon..of toch maar niet?

Uit het onderzoek blijkt dat de Kindertelefoon een bekende en ook een gewaardeerde organisatie is onder jongeren. 84% van de respondenten zegt de Kindertelefoon zeker te kennen. Slechts 6% weet niet wat de Kindertelefoon is. Meer dan de helft van de respondenten zegt de Kindertelefoon zeker of misschien te bellen als hij of zij vragen of problemen heeft. Vooral jongere Tweens (9-13 jaar) geven aan gebruik te willen maken van de Kindertelefoon. 18% van de Tweens heeft zelf wel eens met de Kindertelefoon gebeld. Enkele antwoorden op de vraag; waarom zou je de Kindertelefoon bellen? :
. 'Ik zou bellen omdat mijn vriendinnen het misschien doorvertellen (mijn probleem) en mijn ouders... tja.'
. 'Nou ik wil er wel over kunnen praten. Soms kunnen vrienden dat niet en dan lachen ze je uit ofzo. De mensen van de Kindertelefoon luisteren juist heel goed, dus dat is wel fijn.'
. 'Omdat het anoniem is en ze weten niet wie je bent, maar ze kunnen je toch helpen!'

Verder komt naar voren dat jongeren voornamelijk met de Kindertelefoon zouden bellen voor advies, grote problemen en om hun verhaal kwijt te kunnen. Jongeren die niet van plan zijn met de Kindertelefoon te bellen geven aan dat zij goed met ouders en vrienden kunnen praten. Een deel zegt zijn of haar problemen liever zonder hulp op te lossen. Een kleine groep zegt niet graag met een vreemde te praten of de Kindertelefoon niet te durven bellen.

Conclusie
Concluderend kunnen we zeggen dat zowel de bekendheid van, als de waardering voor de Kindertelefoon onder jongeren zeer goed zijn. Het is dus belangrijk dat de Kindertelefoon ook de komende 25 jaar zich in blijft zetten voor de jongeren.

Kaboem is met meer dan 500.000 leden Nederlands populairste website voor en door Tweens (9-16 jaar). Het is voor Tweens dé plek om elkaar te ontmoeten en alles aan te treffen over typische Tweens onderwerpen. Kaboem is continu op zoek naar de laatste trends onder Tweens. Daartoe wordt doorlopend onderzoek gedaan binnen www.kaboem.nl.

Noot aan de redactie: