Gemeente Amsterdam

Eén op vijf Amsterdamse Antillianen in de problemen Onderzoek naar Antillianen en Arubanen in Amsterdam 27 mei 2004 - O+S
In opdracht van stadsdeel Zuidoost in Amsterdam heeft O+S onderzoek gedaan naar Antillianen en Arubanen in de hoofdstad. Op woensdag 21 april zijn de resultaten van het rapport "Monografie Antillianen en Arubanen in Amsterdam" gepresenteerd aan Ahmed Aboutaleb, de Amsterdamse wethouder van integratie. Het onderzoek is nodig om het hoofdstedelijke beleid beter te kunnen uitvoeren en evalueren. In stadsdeel Zuidoost is in 2001 het project Antillianen en Arubanen in Amsterdam gestart, dat de positie van deze bevolkingsgroep moet verbeteren. Het rapport laat zien dat ondersteuning hard nodig is voor een deel van de Antillianen in de stad.

Voor het eerst trends in beeld

antillianen zuidoost(13 Kb)

Net als in de rest van Nederland blijkt dat er in de hoofdstad een scherpe tweedeling bestaat tussen een sociaal-economisch succesvolle groep en een categorie kansarme Antillianen. Een systematisch cijferoverzicht over de positie van de ruim 12.000 Antillianen in de hoofdstad ontbrak tot voor kort echter en daardoor zijn ontwikkelingen binnen deze groep onbekend. Met het rapport is voor het eerst nauwkeurig in beeld gebracht hoe het staat met de bevolkingssamenstelling, wonen, werk, inkomen en integratie van Amsterdamse Antillianen.

Vooral Curaçaoënaars in moeilijkheden

Volgens een schatting zijn er in de hoofdstad ongeveer 2.600 Antillianen die kampen met problemen op verschillende terreinen, zoals werkloosheid, opvoedingsproblemen of criminaliteit. Het gaat dan om één op de vijf Antillianen, met name Curaçaoënaars. Zij behoren tot de eerste generatie migranten (Antillianen uit alle leeftijdsgroepen die niet in Nederland zijn geboren), die vaak taalproblemen hebben en worstelen met de culturele verschillen tussen de Antillen en Nederland. Daarnaast zijn de mensen uit deze groep na het begin van de economische crisis op de Antillen naar Nederland gekomen en hadden zij daar vaak al problemen. Ten slotte wonen zij in het deel van stadsdeel Zuidoost met het sociaal-economisch zwakste woonmilieu van de hele stad.

Slechte schoolprestaties

Het aantal Antilliaanse studenten in Amsterdam is in de afgelopen twee jaar met 20% gestegen naar 550 personen. Toch zijn de onderwijsprestaties van het merendeel van de Antilliaanse scholieren onder de maat. In het schooljaar 2002/2003 verliet 19% van de Antilliaanse leerlingen het onderwijs zonder startkwalificatie. Daarnaast ligt hun Citoscore onder het gemiddelde, is het schoolverzuim hoog en zijn er relatief veel scholieren met gedragsproblemen.

Weinig inschrijvingen in register

Volgens de officiële cijfers daalt het aantal Antillianen in Amsterdam momenteel. Een aanzienlijk deel van de Antillilanen die naar Nederland verhuizen, schrijft zich hier echter niet in in het bevolkingsregister. Daardoor hebben zij geen recht op sociale voorzieningen en blijven hun moeilijkheden onzichtbaar. Een oorzaak hiervan is dat velen geen eigen woning of inschrijfadres kunnen vinden. In Amsterdam is dit probleem door de krappe woningmarkt nog nijpender. De samenhang tussen de verschillende problemen van Antillianen en de complexiteit ervan maken dat een betere registratie van personen en een lange termijn-aanpak op lokaal niveau nodig is in Amsterdam.

© Gemeente Amsterdam