Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

27-05-2004 Vakantiegeld uitkomst voor late boekers De boekingscijfers van ANVR / TNS NIPO laten duidelijk zien dat de consument zijn vakantie dit jaar laat boekt. De tot en met 9 mei geboekte zomervakanties trekken echter steeds verder aan (0%).

En met het ontvangen vakantiegeld in de hand en de aantrekkelijke prijzen in de gids hoeft de Nederlander niets tegen te houden om deze zomer dichtbij of ver weg erop uit te trekken. Eerdere maandelijkse metingen lieten nog negatieve percentages zien (van -12% t/m februari tot 1% t/m april) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl inmiddels de boekingen gelijk staan aan die van vorig jaar in dezelfde periode.

Zowel het vliegtuig (+4%, marktaandeel 44%) als de auto (-3%, marktaandeel 49%) zijn dit jaar voor de Nederlander de ideale vakantievervoermiddelen. Dit in tegenstelling tot de touringcar (-9%, marktaandeel 6%) en de trein (-15%, marktaandeel 1%), terwijl het zo heerlijk ontspannen reizen is.

Griekenland met zijn vele eilanden en prachtige cultuur ontvangt voorlopig 11% minder Nederlandse vliegvakantiegangers. Ook de traditionele zomerse koploper Spanje zal even in het zand moeten bijten (-20%) evenals buurland Portugal (-25%). Turkije lijkt dit jaar Spanje van de zomerse vakantietroon te stoten met een marktaandeel van 29% ten opzichte van Spanje dat een marktaandeel heeft van 22%. 43% Meer Nederlanders dan vorig jaar deze periode hebben hun zomervakantiekeuze laten vallen op dit Turkse land.

De reislustige Nederlander moet voor deze zomer gedacht hebben: wie verre reizen (+27%) maakt, kan veel verhalen. Ook bestemmingen in het Verre Oosten (+23%) komen na een moeilijk jaar weer duidelijk terug op de vakantiekaart. Het voormalige Ceylon (Sri Lanka +157%), het duikoord Malediven (+27%), het kleurrijke India/Nepal (+37%), het grootste islamitische land Indonesië (+18%) en het enorme China (+100%) zijn voor de Nederlander aantrekkelijke bestemmingen deze zomer. Aan de andere kant van de oceaan kent ieder deel van Amerika zijn eigen zomergasten: Verenigde Staten +45%, Midden-Amerika +15% en Zuid-Amerika +50%.

Autovakanties komen ook steeds meer in trek (nu: -3%, vorige metingen 4%, -7% en 9%). De marktaandelen van Nederland (28%) en Frankrijk (25%) liggen weliswaar hoog, maar beide landen kijken nu nog tegen een achterstand aan in vergelijking met dezelfde boekingsperiode verleden jaar (resp. 1% en 13%). Opvallende zomertrekkers zijn Scandinavië (+36%) en Groot-Brittannië (+32%). Ook Oost Europese landen (+9%) en Duitsland (+9%) lijken dit jaar meer Nederlanders te gaan ontvangen dan voorgaand jaar.

- SEPR breidt uit met Verkoper VakantieReizen en Leidinggevende Verkoop Reizen (18-05-2004)