EUROPESE COMMISSIE

Anti-discriminatie-toolbox van de EU gepresenteerd

Persbericht 27 mei 2004

Anti-discriminatie-toolbox van de EU gepresenteerd op Ierse EU-voorzitterschapsconferentie

Limerick (ots) - Heden werd op de Ierse
EU-voorzitterschapsconferentie 'Closing the Gap' in Limerick een nieuw informatiepakket gepresenteerd, bedoeld om werkgevers en werknemers te helpen een werkomgeving zonder discriminatie te creëren.

De pakketten, die worden geproduceerd als onderdeel van de vijf jaar durende Europese voorlichtingscampagne ' Verschil moet er zijn. Discriminatie niet.'zullen in de komende maanden kosteloos worden verspreid over bedrijven in de hele EU.

De pakketten, die in 11 talen worden geproduceerd, zijn gebaseerd op de nieuwe Europese wetgeving die discriminatie op grond van ras, etnische afkomst, leeftijd, seksuele gerichtheid, handicap, godsdienst en levensovertuiging verbiedt.

Volgens Barbara Nolan, hoofd van de antidiscriminatie-afdeling van de Europese Commissie, vormen de nieuwe pakketten 'een uitstekend instrument om de bewustheid te vergroten omtrent problemen rond diversiteit en discriminatie op werkplekken overal in de EU. De pakketten bieden informatie over praktische maatregelen die kunnen worden genomen ter voorkoming van discriminatie op de werkplek. Slachtoffers van discriminatie kunnen in het pakket adviezen vinden over het omgaan met discriminerend gedrag en het benaderen van leidinggevenden met klachten. Bovendien biedt het pakket informatie voor werkgevers om mee te helpen aan een werkplek die vrij van discriminatie is.'

De pakketten zijn ontwikkeld in samenwerking met vakbonden, werkgeversbonden, NGO's en overheidsorganen in de EU-lidstaten. Ze bevatten een reeks van informatiegerichte instrumenten, waaronder een verzameling factsheets over discriminatie op de werkplek en een film van 8 minuten over de nieuwe wetgeving.

De voorlichtingscampagne 'Verschil moet er zijn. Discriminatie niet.' van de EU geeft informatie over het Europese anti-discriminatiebeleid, met bijzondere aandacht voor discriminatie op de werkplek.