Gemeente Dongen


Bouw hotel niet langer een optie 27-05-2004 12:00 De Pijler ontwikkeld als locatie GFK en woongebied De oorspronkelijk beoogde ontwikkeling van het gebied De Pijler, namelijk de bouw van een hotel, kantoor en woningbouw, is gewijzigd. Eén van de kandidaten, namelijk de beoogde ontwikkelaar van het hotel, heeft onlangs aangegeven de hele kavel of anders niets te willen kopen. Het college van B en W heeft al eerder het standpunt ingenomen dat behoud van de werkgelegenheid van GFK prioriteit heeft. Ook zou met de optie alleen hotel de mogelijkheid tot woningbouw komen te vervallen, wat het college ernstig zou betreuren. Hiermee komt de optie om een hotel op deze locatie te ontwikkelen, te vervallen.

De twee andere kandidaten blijven over, namelijk onderzoeksbureau GFK Panel Services en de Dongense Woningbouwvereniging (DWV). Door het wegvallen van het hotel als optie in het gebied is er meer ruimte voor woningbouw.

Nieuwe woningen
De afgelopen weken heeft de gemeente overleg gevoerd over het realiseren van nieuwe woningen aan de Dintelstraat. Tegenover de huidige bestaande woningen komen nieuwe eengezinswoningen. Op de hoek met de Reggestraat is een appartementencomplex met appartementen gepland.

GFK
GFK is al enkele maanden met de gemeente in gesprek over de invulling van de nieuwe locatie. In eerste instantie zou GFK gaan huren van derden. Enige tijd geleden heeft het onderzoeksbureau echter besloten zelf te gaan bouwen. Architectenbureau Snoeren is ingeschakeld om een plan te ontwerpen. De eerste schetsen van het nieuwe kantoor zijn al in de welstandscommissie geweest en positief ontvangen. Het kantoor wordt gebouwd in twee fasen: het eerste gedeelte moet voor 1 januari 2006 worden opgeleverd en ruimte bieden aan ca. 250 medewerkers. Het tweede gedeelte wordt in de loop van de komende tien jaar gebouwd. Om parkeeroverlast te voorkomen zal GFK voldoende parkeerplaatsen realiseren, zon 270 tot 290 parkeerhavens worden grotendeels verdiept aangelegd.

Verkeer
In het Verkeersbeleidsplan is op de hoek Westerlaan/Middellaan een rotonde gepland. In verband met de bebouwing van het gebied De Pijler wordt de rotonde eerder aangelegd. Voor het kantoor wordt er een aparte ontsluiting gemaakt, waardoor het kantoorverkeer niet door de woonwijk rijdt.

Wethouder Joop Velthoven: We hebben als college van B en W er voor gekozen om behoud van werkgelegenheid zwaarder te laten tellen dan geld alleen. Een hotel zou een grotere opbrengst genereren, maar dit staat volgens ons niet in verhouding met het verlies van arbeidsplaatsen in Dongen.