--------------------------------------------------------------------------
               BEA Systems onthult 'Liquid Computing' visie               
--------------------------------------------------------------------------

service-oriented architecture-aanpak helpt complexiteit van bedrijfs-IT verminderen en zal economische aspecten van IT fundamenteel veranderen SAN FRANCISCO?BEA eWORLD/AMSTELVEEN, 27-05-2004

Op zijn jaarlijkse technologiebijeenkomst eWORLD heeft BEA Systems, leverancier van applicatieinfrastructuursoftware, nieuwe producten en diensten gepresenteerd die haar Liquid Computing?-concept ondersteunen. Liquid Computing is BEA's visie op een snelle en soepele IT die de flexibele onderneming van vandaag optimaal ondersteunt. Het concept is gebaseerd op "Service-Oriented Architecture" (SOA) en heeft als doel alle acties binnen het bedrijf optimaal af te stemmen op de actuele bedrijfsdoelstellingen, waardoor een dienstengedreven onderneming ontstaat. De nieuwe producten en diensten?BEA WebLogic Server Process Edition?, dat uiteraard voortbouwt op het beproefde BEA WebLogic-PlatformTM, en een aantal technologieën die nog in ontwikkeling zijn, met de codenamen Project Quicksilver en Alchemy?helpen BEA zijn Liquid Computing-visie waarmaken.

Bedrijven besteden de laatste jaren veel aandacht aan integratie van applicaties, een proces dat vaak niet tot de gewenste resultaten leidt en veel geld kost. BEA geeft de voorkeur aan interoperabiliteit in plaats van integratie en biedt zo een ongeëvenaard niveau van samenwerking tussen bedrijfssystemen. Liquid Computing bouwt voort op dit principe.

SOA's zijn een reeks principes en methodes voor het delen, hergebruiken en besturen van bedrijfslogica onder de vorm van diensten of componenten. De principes bieden richtlijnen om bedrijven te laten evolueren tot dienstengedreven ondernemingen. Deze bedrijven kunnen grotere efficiëntie bereiken dankzij beter hergebruik van IT-middelen, IT sneller laten renderen voor de onderneming en de constante veranderingen beter ondersteunen.

Onder de codenaam Project QuickSilver werkt BEA aan webservice-georiënteerde en platformoverschrijdende producten die Java en het BEA WebLogic-platform overstijgen. Zo kan het bedrijf zijn nieuwe concepten ook openstellen voor klanten die Microsoft-, IBM-, SAP-, Oracle- en andere platformen naadloos willen laten samenwerken. Deze verbeterde communicatie tussen voorheen niet-compatibele, geïsoleerde systemen kan helpen bij het vergaren van accurate en actuele informatie, zodat ondernemingen snelle en goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

BEA was één van de eerste bedrijven die een robuuste applicatieserver aanboden die gebruik maakte van clustering-technologie en er tegelijkertijd voor zorgde dat een systeem ook bleef voortwerken wanneer een machine uitviel. BEA verbeterde dit verder met het WebLogic Platform, dat de gebruiker toeliet makkelijker veranderingen aan te brengen aan applicaties of nieuwe applicaties te integreren zonder het hele systeem te verstoren. Liquid Computing gaat over actieve aanpasbaarheid, het creëren van dynamische en flexibele systemen die zichzelf bewaken en zelfs herstellend kunnen zijn zodat de klant minder tijd besteedt aan onderhoud van IT en meer tijd aan het uitbouwen van diensten die zijn concurrentievoordeel opdrijven.

BEA bood met BEA WebLogic Workshop? reeds ongeëvenaarde productiviteit aan ontwikkelaars en het bedrijf wil nu met zijn project "Alchemy" ook niet-technische medewerkers toegang geven tot de kracht van zijn technologie. Binnen de Liquid Computing-strategie moeten ook lijnmanagers toegang krijgen tot hulpmiddelen waarmee ze oplossingen kunnen creëren, terwijl de IT-afdeling zorgt voor algemeen beheer en controle van de systemen. Zo zullen beginnende ontwerpers in staat zijn om met simpele scripts web- en mobiele applicaties te ontwikkelen. Technische beheerders zullen via intuïtieve sites bedrijfsoplossingen kunnen optimaliseren en veranderen.

Binnen zijn strategie wil BEA ontwikkelaars ook helpen sneller en makkelijker SOA's te bouwen. Aangezien SOA's gebaseerd zijn op herbruikbare componenten, applicaties en gegevens, worden ontwikkelingstijden en -kosten sterk gedrukt. In het kader van zijn inspanningen om ontwikkelaars vernieuwende, productieve SOA-hulpmiddelen te leveren die toegankelijk zijn voor een brede doelgroep, introduceerde BEA vorige week het project " Beehive"?het eerse open source-platform voor het bouwen van SOA- en J2EE-gebaseerde applicaties.
--------------------------------------------------------------------------
                                   END                                    
--------------------------------------------------------------------------

Over BEA
BEA Systems, Inc. (Nasdaq: BEAS) is marktleider in applicatie-infrastructuursoftware en biedt de softwarebasis waarmee duizenden bedrijven profiteren van service-oriented architectures. Meer dan 15.000 klanten over de hele wereld gebruiken BEA's software, waaronder het merendeel van de Fortune Global 500. BEA en haar WebLogic en Tuxedo merken behoren tot de meest betrouwbare namen in de markt. BEA heeft haar hoofdkantoor in San José, Californië en heeft 71 kantoren in 31 landen. In de Benelux is BEA gevestigd in Amstelveen, Nederland en Zaventem, België. Voor meer informatie kunt u de BEA-website bezoeken op www.bea.com.