GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 27 mei 2004 13:41
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil af van onduidelijke boekhouding van lokale overheden

(27 mei 2004)

GroenLinks eist in het debat met Minister Remkes en Minister Zalm dat wordt afgerekend met de al jaren voortdurende onduidelijke boekhouding van gemeenten en provincies. Stelselmatig worden in de jaarrekeningen van gemeenten slechtere jaarcijfers gepresenteerd dan feitelijk uit de vermogenstoename blijkt. Naar de mening van GroenLinks is het voor het politieke debat in het nieuwe duale lokale stelsel fnuikend dat er onduidelijke of zelfs misleidende jaarrekeningen mogelijk zijn. Bij deze jaarrekeningen zitten goedkeurende stempels van accountants die weinig blijken te zegen. Burgers en raadsleden hebben geen helder zicht op de daadwerkelijke jaarontwikkeling in de gemeenten en kunnen dus slecht meedenken over gewenste politieke en noodzakelijke beleidsbeslissingen.

De politieke noodzaak tot verbetering van de boekhouding van lokale overheden is ook van urgent belang. De verslechterde tekortposities van lokale overheden zijn mede oorzaak van het feit dat Nederland in 2004 zonder verder ingrijpen de 3%-grens overschrijdt. Deze tekortposities zijn echter discutabel en slecht controleerbaar. Terwijl ze wél leiden tot een vermeende noodzaak van miljardenbezuinigingen.

Te lang is door de Rijksoverheid en de VNG gezamenlijk in een poldermodel onderhandeld over de boekhoud regels waaraan jaarrekeningen van lokale overheden moeten voldoen. Deze regels zijn onduidelijk en laten teveel autonomie aan gemeenten om de boekhouding op de door hen gewenste wijze in te vullen. Met een verwijzing naar de 'eigenheid van gemeenten' worden regels van een normale boekhouding opzij gezet. GroenLinks wil hier een eind aan maken. Ook voor lokale overheden moet een normale boekhouding gelden: jaarcijfers moeten een getrouw beeld geven van allé baten en lasten en de vermogenspositie van lokale overheden moeten hier logisch uit voortvloeien. Vrijheden van lokale overheden moeten aan banden gelegd worden door niet meer rekening te houden met de eigenheid van gemeenten: normale boekhoudkundige regels zullen hier moeten gelden. Ook de controle van accountants moet versterkt worden. De Raad van Tucht zal voortaan serieus onderzoek moeten doen naar klachten over misleidende jaarrekeningen van lokale overheden. Klachten mogen niet langer worden afgedaan met het feit 'dat dat nu eenmaal gebruikelijk is bij gemeenten'.