Gemeente Hilvarenbeek


College zet eerste stap op weg naar nieuw Elckerlijc (27-05-2004)

Het college is erin geslaagd met twee private partijen tot overeenstemming te komen over de bouw van een nieuw multifunctioneel cultureel centrum in Hilvarenbeek. Deze week heeft het college het zogeheten Beslisdocument vastgesteld evenals de bijbehorende intentieverklaring. Met dit besluit zet het college de eerste stap op weg naar een nieuw Elckerlijc; een project dat de gemeente wil gaan realiseren samen met Bouwcombinatie Hilvarenbeek (BoCo) en Stichting Woningbedrijf Hilvarenbeek (SWH). Het beslis-document en de intentieverklaring worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Het 'finale besluit' valt op 7 oktober. Dan buigt de gemeenteraad zich over de plannen.

Het college heeft overeenstemming bereikt met Bouwcombinatie Hilvarenbeek (BoCo) en Stichting Woningbedrijf Hilvarenbeek (SWH) over een intentieovereenkomst voor de bouw van een multifunctioneel cultureel centrum met (deels ondergrondse) parkeerfaciliteiten tot een totaal van 140 parkeerplaatsen. Als 'compensatie' voor haar inbreng krijgt BoCo mogelijkheden om in de periode van 2006 tot 2010 in totaal 125 woningen te bouwen op de vrijkomende (inbreidings)locaties. SWH krijgt ruimte voor vervangende nieuwbouw van 15 sociale huurwoningen. De toekomst van cultureel centrum Elckerlijc staat al jaren hoog op de politieke agenda. Nadat in 1994 - na akoestisch onderzoek - was vastgesteld dat het huidige Elckerlijc niet langer aan de milieueisen kon voldoen, werd gestart met een intern onderzoek naar de moge-lijkheden voor bouw van een nieuw multifunctioneel centrum dat ruimte zou bieden aan cultureel centrum, muziekschool, bibliotheek en Werckwinckel. Later werd ook de jonge-renaccommodatie bij het plan betrokken vanwege de slechte staat van het huidige gebouw. Omdat de investering en ook de exploitatie niet mogen leiden tot een lastenverzwaring voor de burgers, werden de mogelijkheden onderzocht van publiek-private samenwerking (PPS).
Eind 2000 werd opdracht gegeven voor een extern onderzoek om te bepalen of het haalbaar was de politiek-bestuurlijke uitgangspunten te realiseren binnen de gestelde strakke finan-ciële randvoorwaarden. Uit dit haalbaarheidsonderzoek kwam ondermeer naar voren dat :

aanpassen en upgraden van de bestaande accommodaties geen reële optie is,

volledige nieuwbouw (financieel) het meest aantrekkelijk is,

het voormalig Mavo-terrein de meest geschikte locatie voor nieuwbouw is, en dat

gerekend moest worden op een investeringstekort van ruim 4.500.000,00.

Duidelijk was dat de financiële randvoorwaarden geen ruimte boden om het plan te realise-ren zonder substantiële inbreng van derden. Gesprekken met potentiële kandidaten voor een PPS-constructie leidden uiteindelijk tot de keuze voor Bouwcombinatie Hilvarenbeek v.o.f. uit Hooge Mierde, bestaande uit de firmanten aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen BV en Bouwbedrijf Gebrs. van Gisbergen BV. Vanwege de belangen van Stichting Woningbedrijf Hilvarenbeek in de te herontwikkelen locatie aan de Koestraat werden ook met SWH gesprekken gevoerd. Vervolgbesprekingen met beide partijen leidden tot overeen-stemming over een intentieverklaring.
Het zogenaamde 'beslisdocument' - dat is gebaseerd op de politiek-bestuurlijke uitgangs-punten die in het verleden zijn bepaald
- en de bijbehorende intentieverklaring worden op 7 oktober aan de gemeenteraad voorgelegd. De oorspronkelijke planning om de besluitvorming te laten plaatsvinden in de raadsvergadering van 8 juli aanstaande is niet haalbaar gebleken aangezien een aantal fracties heeft laten weten meer voorbereidingstijd nodig te hebben. Het onderwerp wordt nu geagendeerd voor de eerste raadsvergadering na het zomerreces die - volgens het onlangs vastgestelde nieuwe vergaderschema - wordt gehouden op 7 oktober 2004. Op dat moment zal de gemeenteraad bepalen of de plannen de komende tijd verder kunnen worden uitgewerkt.