Programma Elektronische Provincies


Gehandicapten lichten websites Noord-Holland door (26 mei 2004) laatste wijziging: 27 mei 2004

laatste item

Vier gehandicapten zetten zich de komende zes weken in voor een beter toegankelijk internet in Noord-Holland. De Amsterdamse ICT-wethouder Frits Huffnagel installeert deze ambassadeurs van Drempels Weg vandaag op het stadhuis.

Drempels Weg is een activiteit van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid. De actie heeft tot doel zoveel mogelijk websites - ook die van overheden - toegankelijk te maken voor gehandicapten. Net als in alle andere provincies blijkt het met die toegankelijkheid ook in Noord-Holland niet best gesteld. Vrijwel alle onderzochte websites voldoen niet aan de internationaal erkende zogeheten W3C-criteria. De vier ambassadeurs benaderen de komende zes weken tal van organisaties en bedrijven om voor hun zaak te pleiten.

Ook de websites van de overheden kunnen nog veel gebruiksvriendelijker worden voor gehandicapten, stelt Willemijn Specken van Drempels Weg. Als je goed uitlegt wat het belang daarvan is, werken ze meestal goed mee. De overheid heeft in onze visie hierbij ook een voorbeeldfunctie. Volgens Drempels Weg is internet voor mensen met een handicap een uitkomst. Zo is voor visueel gehandicapten internet een sneller en veel uitgebreider alternatief voor de braillebibliotheken. Doven en slechthorenden kunnen dankzij e-mail en chatten communiceren zonder doventolk.

Dan zijn wel wat technische aanpassingen aan de websites nodig. Blinden werken bijvoorbeeld veel met spraakcomputers. Die kunnen echter geen plaatjes lezen. Door een technische aanpassing herkent een spraakcomputer de functie van een plaatje. Het kan een link zijn, maar ook een nieuwsfoto. President Bush tekent een akkoord met Irak klinkt veel beter dan de technische omschrijving van een plaatje, zoals een spraakcomputer nu vaak meldt.

Inmiddels hebben 350 organisaties een intentieverklaring ondertekend om binnen een jaar hun website toegankelijk te maken voor gehandicapten. Naast onder andere ministeries, provincies en grote gemeenten gaat het ook om bedrijven als KPN. Connexxion en de NS. Er wordt ook gewerkt aan een waarmerk voor toegankelijke websites.

Bron: Binnenlands Bestuur (26-05-2004)