Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

Toename kinkhoest in Nederland en polio in Afrika 27 mei 2004

Stijging van kinkhoestgevallen in Nederland en polio epidemie in Nigeria vragen om extra alertheid artsen en hulpverleners.

Stijging kinkhoestmeldingen
Het aantal gevallen van kinkhoest in ons land stijgt onverwacht snel. Normaal gesproken valt in deze periode een lager aantal gevallen te verwachten: 309 i.p.v. de nu gecon-stateerde 443 per 4 weken. Deze trend is stijgend vanaf begin dit jaar. Waaraan deze stijging te wijten valt is nog niet verklaarbaar. Een verband met de vaccinatiegraad is in dit geval niet te leggen. Wel betekent dit dat kinderen met name nog niet ingeënte zuigelingen hierdoor extra risico lopen.

Polio-epidemie
In Noord-Nigeria woedt nu een polio-epidemie: wekelijks worden zon 20-30 gevallen gemeld van deze ernstig invaliderende en soms dodelijke ziekte. Ook in 8 buurlanden en meest recent ook naar het veel verder van de bron gelegen Botswana zijn gevallen gemeld. RIVM houdt als polioexpertcentrum van de WHO deze gegevens bij. Nederland en de overige 50 landen van de Europese Regio van de WHO zijn in 2002 (21 juni) poliovrij verklaard. De Europese Certificatie Commissie noemt in haar rapport met gegevens waarop de poliovrij verklaring is gebaseerd, Nederland nadrukkelijk en bij uitstek het gebied waar introductie van wild virus tot een epidemie kan leiden. Dit komt door de aanwezigheid van een grote groep personen, die om religieuze redenen vaccinatie afwijst. Eerdere introductie van wild virus leidde in 1978 en 1992/3 tot omvangrijke polio epidemieën. Er bestaat frequent contact tussen de Afrikaanse gemeenschappen in Nederland en hun moederlanden, waar nu polio heerst. Volgens de GGD Rotterdam is 90% van de legale kinderen van West-Afrikaanse herkomst gevaccineerd. Bij de illegalen zal dat percentage zeker niet hoger zijn. Voor een goede groepsbescherming is 95% vaccinatiegraad vereist. Verspreiding richting het nabij gelegen risicogebied met een hoog percentage niet gevaccineerden is daardoor reëel.

Vaccineren helpt
Tijdig vaccineren van babys is essentieel om te voorkomen dat polio, kinkhoest, maar ook diphterie, tetanus en Haemophilus Influenza als ziekten weer de kop op kunnen steken. De meeste Nederlanders zijn ingeënt tegen kinkhoest en polio via het Rijksvaccinatie-programma. Niet inenten of uitstel van vaccinatie levert nu extra risicos op. Ook vergroot dat het risico op een epidemie doordat dan de groepsbescherming vermindert.

Nadere informatie: Over kinkhoestcijfers: www.rivm.nl/isis; over verspreiding kinkhoest: www.rivm.nl/zorgatlas; Gegevens over de ziekten: www.rivm.nl/rvp

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971