STICHTING NEW VENTURE

Finale wedstrijd trekt recordaantal innovatieve ondernemers

Startende innovatieve bedrijven strijden om prijs 'Finale businessplan wedstrijd trekt recordaantal innovatieve ondernemers'

130 teams doen met hun innovatieve businessplan mee aan de derde en laatste ronde van New Venture 2004. Sinds de oprichting van New Venture in 1998 was dit aantal nog niet zo hoog. Op 24 juni vindt de finale prijsuitreiking plaats in Amsterdam. De drie beste plannen worden daar ieder beloond met een prijs van 25.000 euro, uit te reiken door VNO-NCW voorzitter Jacques Schraven.

Verrassing

De wedstrijdorganisatie sprak van een verrassende score in een economisch moeizame periode. Mede veroorzaker ervan is de stijging in het aantal finalisten vanuit de universiteiten. 54% van de deelnemers is student of onderzoeker aan een Nederlandse universiteit tegenover 45 % in het vorige jaar.
Ander opvallend gegeven uit het deelnemersveld is het aantal werklozen: 8% van de deelnemers heeft op dit moment geen werk. Een teken dat er een stijging zit in het aantal mensen dat uit noodzaak een bedrijf wil starten.

Categorieën

Consumenten goederen blijkt evenals in het vorige jaar de populairste categorie te zijn om een bedrijf in te starten: 44%. Het aantal ICT-plannen is bijna gehalveerd ten opzichte van New Venture 2003 en 2002: 12%. Life Sciences blijft met 18 plannen (14%) stabiel in de derde ronde. Industriële goederen en diensten nemen de overige 30% voor hun rekening.

Jurybeoordeling

Alle ingezonden businessplannen worden nu beoordeeld en van feedback voorzien door de New Venture jury, bestaande uit banken, venture capitalists en informal investors. Op 24 juni zullen de beste tien teams hun plan presenteren aan de jury, waarna de drie winnaars geselecteerd worden. De jury let met name op haalbaarheid van het plan, marktpotentie, innovativiteit en kwaliteit van het team.

Innovatie

Iedereen met een innovatief idee kan gratis deelnemen aan New Venture 2004. Innovatief betekent dat het idee voorziet in een nieuwe behoefte of dat het een bestaande behoefte op een nieuwe manier bevredigt. De wedstrijd bestaat uit drie ronden: het idee, de haalbaarheidstest en het ondernemingsplan. Gedurende de laatste twee ronden is er uitgebreide begeleiding beschikbaar in de vorm van coaching en seminars. Coaches ondersteunen de deelnemers als klankbord, vraagbaak en netwerkingang.

Doel New Venture

De businessplan competitie is opgezet om een doorbraak te bereiken in de belangstelling voor en de ondersteuning van innovatief ondernemerschap. Daartoe heeft New Venture alle belangrijke partijen - bedrijfsleven, universiteiten, overheid en starters - bij elkaar gebracht. Zo'n 20 Nederlandse multinationals verlenen financiële steun en leveren coaches voor de deelnemers. Ook het Ministerie van Economische Zaken geeft een belangrijke financiële ondersteuning aan New Venture. Universiteiten, onderzoeksinstellingen en hogescholen leveren hun medewerking middels coördinatoren, die medeverantwoordelijk zijn voor de stimulering van ondernemerschap in het onderwijs en de wetenschap.

Vorig jaar

Bijna 100 deelnemende teams aan New Venture 2003 zijn inmiddels een eigen bedrijf gestart. Volgens deze oud-deelnemers wordt de grootste toegevoegde waarde van New Venture gevormd door coaching, het netwerk, de feedback van de jury, de gestructureerde aanpak (deadlines) en de stimulerende werking.


- EINDE BERICHT -

Bijgaand een uitnodiging voor de finale prijsuitreiking. New Venture is in 1998 opgericht door McKinsey & Company en wordt georganiseerd door de Baak, Management Centrum VNO-NCW. Meer informatie:
Claire Arens, Projectleider
E-mail: c.arens@debaak.nl, Tel. 06-51701379/ 0343- 556651

UITNODIGING GRAND FINALE NEW VENTURE 2004

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 24 juni 2004 in het ING HOUSE, Amstelveense weg 500 te Amsterdam.

Programma:

15.30 uur Ontvangst, koffie & thee 16.00 uur Opening dagvoorzitter Albert Röell, CenE Bankiers

- Update New Venture 2004, Claire Arens, projectleider New Venture
- Uitreiking Innovatiepenningen, door Mickey Huibregtsen en Alexander van Wassenaer

- Bekendmaking en presentatie 10 finalisten
- Prijsuitreiking, door Jacques Schraven, voorzitter VNO-NCW
- Kick Off New Venture 2005
18.00 uur Borrel

U kunt zich opgeven door onderstaande gegevens te mailen of te faxen naar info@newventure.nl of fax 0343 55 60 25

Ja, ik kom naar de New Venture Prijsuitreiking op 24 juni:

Naam:

Organisatie:

Telefoon:

E-Mail:

27 mei 04 13:47