Gemeente Ede

nummer 116 / Ede 25 mei 2004

Grond blijft eigendom gemeente
Gemeente verleent bouwvergunning voor moskee Goudenstein

Burgemeester en wethouders hebben een bouwverguning verleend aan de Stichting Moslims Ede voor de bouw van een moskee aan de Goudenstein. De gemeente is hiertoe verplicht, omdat de aanvraag past binnen het geldende bestemmingsplan. De gemeente is echter, als eigenaar van de grond, niet van plan het perceel aan de Goudenstein aan de Stichting te verkopen. Dit betekent dat de Stichting Moslims geen gebruik zal kunnen maken van deze bouwvergunning.

Op 9 maart heeft de gemeenteraad gekozen voor de Peppelensteeg als toekomstige locatie voor een nieuwe moskee. Op 23 januari 2003 had echter de Stichting Moslims Ede al een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend. Het bouwplan past binnen het bestemmingsplan. Het voldoet niet aan de bouwverordening, omdat het niet voorziet in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Uit onderzoek blijkt echter dat in de omgeving voldoende parkeercapaciteit bestaat. Dit betekent dat B&W verplicht zijn voor het onderdeel parkeren een vrijstelling van de bouwverordening te verlenen en voor het overige de bouwvergunning te verlenen.

Uiteraard wil het college ook de wens van de gemeenteraad, dat de moskee aan de Peppelensteeg moet komen, respecteren. B&W hebben dan ook geen plannen de grond aan de Goudenstein te verkopen. Dit betekent dat de Stichting Moslims op deze locatie niet kan gaan bouwen.

Met de Stichting Moslims heeft het college inmiddels constructief overleg gevoerd. Naar verwachting dient de Stichting zeer binnenkort ook een aanvraag voor een bouwvergunning aan de Peppelensteeg in. Omdat deze aanvraag in strijd is met het daar nu nog geldende bestemmingsplan, kan een bouwvergunning daar alleen maar verleend worden als er vrijstelling van het bestemmingsplan verleend wordt. De gemeente is van plan om, zodra de aanvraag voor een bouwvergunning binnen is, de procedure tot vrijstelling van het bestemmingsplan (en het verlenen van de bouwvergunning) met grote voortvarendheid ter hand te nemen.

---