Gemeente Ede

nummer 118 / Ede, 25 mei 2004

Conceptrooster gymnastiekonderwijs
Gemeente wil gymnastieklokalen efficiënter benutten

De gemeente Ede onderzoekt of de gymnastieklokalen aan de Schoolstraat in Bennekom en de Valklaan in Ede gemist kunnen worden bij het opstellen van een rooster voor het gymnastiekonderwijs. In het conceptrooster, dat de gemeente inmiddels opgesteld heeft, komen deze lokalen niet meer voor. De gemeente gaat met de betrokken scholen overleg voeren over dit conceptrooster.

Gymnastieklokalen kunnen in principe voor 26 (klok)uren per week ingeroosterd worden voor het onderwijs. De gymzaal aan de Valklaan wordt momenteel echter slechts 3 uur per week gebruikt door het onderwijs, en die aan de Schoolstraat 8 uur.

Een alternatief voor de zaal aan de Valklaan is de zaal aan de Wulplaan.

Een alternatief voor de zaal in Bennekom is de Platanenweg. Dit betekent wel dat enkele scholen (De Prinsenakker, De Wingerd en de Eben Haezerschool) langer onderweg zijn naar de gymlessen. De reistijd blijft binnen de normen die de Verordening Onderwijshuisvesting daar aan stelt. Toch hebben de betrokken scholen aangegeven dat zij problemen voorzien. De gemeente heeft de scholen beloofd zich maximaal in te spannen om, waar mogelijk samen met de scholen, oplossingen te bedenken en uit te voeren om knelpunten op te lossen.

Ook op de lange termijn blijft er overigens ruim voldoende capaciteit voor gymnastiekonderwijs in Bennekom. De Bennekomse scholen hebben voor 67,5 klokuren accommodatie nodig. Zonder de schoolstraat maar met de DVO-hal is er ruimte voor 104 uur.

Nadat het overleg met de scholen plaatsgevonden heeft, stelt de gemeente een definitief rooster op. De gemeenteraad zal dit rooster in haar junivergadering vaststellen. Het nieuwe rooster geldt vanaf het schooljaar 2004 2005.

De gemeente Ede wil beide zalen graag uitroosteren omdat dit een besparing van EUR 50.000 oplevert. Als de zalen niet meer nodig zijn voor het onderwijs kan de gemeente ze afstoten. Dit betekent dat ook de sportverenigingen die deze zalen gebruiken naar elders moeten uitwijken. Met de betrokken verenigingen is overleg geweest. Zij kunnen terecht bij de andere gymlokalen en in de DVO-hal in Bennekom.

Voor het schooljaar 2005 2006 wil de gemeente onderzoeken of de gymnastieklokalen aan de Bettekamp in Ede en de Reeënlaan in Lunteren gesloten kunnen worden.

---