Gemeente Ede

nummer 119 / Ede, 25 mei 2004

Sociaal cultureel werk, ouderenwerk, jeugdwerk, algemeen maatschappelijk werk
Bezuinigen door moderniseren welzijnswerk ingrijpend

In september 2003 heeft het college van B. & W. aangegeven 500.000 euro te willen bezuinigen op het sociaal cultureel werk, het ouderenwerk, jeugdwerk en het algemeen maatschapelijk werk. Betere samenwerking en samenvoegen van accommodaties zou tot die bezuiniging moeten leiden. Over deze plannen heeft de gemeente overleg gevoerd met de instellingen. De bezuinigingen zijn ingrijpend, maar lijken haalbaar. De gemeente moet daarbij wel een actieve rol spelen als aanjager.

De gemeenteraad heeft B. & W. gevraagd open en reëel overleg te voeren met de instellingen over de manier waarop de bezuinigingen gerealiseerd zouden moeten worden. Het college heeft inmiddels zowel met de afzonderlijke als met de gezamenlijke instellingen overleg gevoerd. De overleggen vonden plaats in het kader van de heroriëntatie of ontwikkelingen als School&Partners, een fysieke herschikking of de ontwikkeling van Woonzorgzones.

Uit het overleg met de instellingen blijkt dat zij zich in grote lijnen kunnen vinden in de uitgangspunten van de heroriëntatie. Omdat de modernisering gepaard gaat met substantiële bezuinigingen, verwachten ze van de gemeente wel een actieve rol bij het invullen van multifunctioneel accommodatiegebruik, het oprichten van multidisciplinaire teams en de afstemming met overige ontwikkelingen in de wijk of het dorp. Het college pakt deze aanjaagfunctie graag op en is bereid hiervoor in 2004 middelen in te zetten. Voor 2005 gaat de gemeente er van uit dat er gelden beschikbaar komen in het kader van Stedelijke Ontwikkeling Ede II.

Voor wat betreft de voortgang van de concrete
bezuinigingstaakstellingen: negen van de veertien voorgestelde maatregelen liggen op schema of zijn al gerealiseerd. Hiermee is het grootse deel van de bezuinigingen gerealiseerd. Bij vijf maatregelen zullen de gewenste bezuinigingen op termijn worden gerealiseerd en zullen er met name in 2005 kosten gemaakt moeten worden om de bezuinigingen uiteindelijk te kunnen realiseren. Zo geldt dat de taakstellingen voor het sociaal cultureel werk in Bennekom en Ede-West binnen de School&Partner-ontwikkelingen pas vanaf 2006 en 2007 realiseerbaar zijn. Het afstoten van de Essenburg, de re-allocatie van overige accommodaties en de samenvoeging van bibliotheek- en buurthuisfuncties in de Maandereng zijn dusdanig complexe processen met grote belangen dat realisatie tijd vergt. Deze maatregelen zijn nog volop in onderzoek.

---