Gemeente Dongen


Per 1 januari 2005 verloopt teruggave kinderopvangkosten via de Belastingdienst 27-05-2004 13:00
Terugvorderen kosten kinderopvang
Per 1 januari 2005 verandert de landelijke Wet kinderopvang. Vanaf die datum worden ouders zelf verantwoordelijk voor de inkoop en financiële afwikkeling van de kosten voor opvang van hun kinderen. Op 18 mei 2004 keurde de Tweede Kamer het wetsvoorstel goed.
Voor ouders die in een loon/werkverhouding verkeren is het de bedoeling dat de werkgever eenderde deel van de kosten betaalt, eenderde deel komt voor rekening van de ouders en de Belastingdienst draagt het overige deel bij. Om het aandeel van de Belastingdienst vanaf 1 januari 2005 te ontvangen, moeten ouders vóór 1 december 2004 hiervoor een verzoek indienen.

Voor een nog nader te bepalen groep ouders blijft de gemeente wel faciliteren. Wie er precies binnen deze doelgroep valt, wordt momenteel nader bekeken. Er bestaan hiervoor landelijke richtlijnen, maar uiteindelijk wordt het lokaalbeleid. Na de zomervakantie beslist de gemeenteraad hierover. Volgens de landelijke richtlijnen vallen hier bijvoorbeeld onder: alleenstaande ouders met een uitkering, die onderwijs volgen of een traject naar werk volgen.

Meer informatie
Ouders die momenteel gebruik maken van kinderopvang ontvangen binnenkort informatie over de nieuwe regeling. De doelgroepouders worden afzonderlijk benaderd. Meer informatie is ook te vinden op www.wbk.nl www.minszw.nl of www.boink.info