Gemeente Maassluis

Persberichten

27-5-2004

Antwoorden op schriftelijke vragen PvdA over bijzondere bijstand

De fractie van de PvdA in de Maassluise gemeenteraad heeft op 26 april 2004 schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de bijzondere bijstand. Het college beantwoordt de vragen als volgt:

Bent u met ons van mening dat er afgesproken is via de kaderstelling dat de inkomens van bijstandsgerechtigden er niet op achteruit mogen gaan?
Tijdens de bijeenkomst op 2 december 2003 heeft de commissie welzijn kaders gesteld voor het beleid op grond van de Wet werk en bijstand (WWB). Deze zijn verwerkt in de zogenoemde beleidscontouren voor de WWB, die de raad in zijn vergadering van 16 maart 2004 heeft vastgesteld.
In deze beleidscontouren heeft de raad ten aanzien de algemene bijstand (toeslagen en verlagingen) bepaald dat het inkomensniveau van bijstandsgerechtigden gehandhaafd moet blijven. Ten aanzien van de bijzondere bijstand heeft de raad vastgesteld dat de categoriale verstrekkingen voor personen, jonger dan 65 jaar, worden ingetrokken. In vervolg daarop moet onderzocht worden of en op welke wijze deze categoriale verstrekkingen in 2004 omgevormd kunnen worden tot individuele voorzieningen zonder dat dit leidt tot dure administratieve processen.

Bent u met ons van mening dat er toegezegd is, dat er met spoed in 2004 in plaats van categoriale bijzondere bijstand een regeling op individuele basis gemaakt zou worden (onder andere in beantwoording emailvragen van de VSP)?
Wij hebben meegedeeld er naar te streven om beleidsregels voor individuele voorzieningen zo snel mogelijk vast te stellen. Voor de kosten van duurzame gebruiksgoederen bestond overigens reeds een individuele voorziening, voorafgaand en naast de categoriale wit- en bruingoedregeling, en deze bestaat nog steeds. Hiernaast gaat het om de kosten van deelname aan maatschappelijke activiteiten en indirecte schoolkosten van kinderen van personen jonger dan 65 jaar.

Bent u met ons van mening dat deze individuele regeling moet leiden tot een snelle en adequate afhandeling van de aanvraag en niet mag leiden tot administratieve rompslomp? Individuele verstrekking van bijzonder bijstand is mogelijk voor uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende kosten van het bestaan. Voor de beoordeling van deze omstandigheden en van de noodzaak van de kosten is een individuele toetsing van de aanvraag noodzakelijk. Beleidsregels structureren deze beoordeling en maken deze eenvoudiger, maar voorkomen niet dat de gemeente moet vaststellen dat men deze kosten ook daadwerkelijk maakt. Met inachtneming hiervan streven wij naar een snelle en adequate afhandeling van de aanvraag zonder administratieve rompslomp.

Bent u met ons van mening dat door het nog niet hebben van een regeling voor bijzondere bijstand voor maatschappelijk verkeer er mensen in een sociaal isolement kunnen komen? De kosten van deelname aan maatschappelijke activiteiten zijn noodzakelijke kosten van het bestaan, die men uit het periodieke inkomen (ook uit algemene bijstand) zou moeten kunnen betalen. De categoriale bijzondere bijstand hiervoor was ook geen kostendekkende vergoeding, maar een tegemoetkoming in de kosten. Ter indicatie: voor het tweede en volgende kind werd op jaarbasis een bedrag van 23, - per kind verstrekt.
Bij een inkomen op bijstandsniveau is men uiteraard, met en zonder categoriale verstrekkingen, gedwongen prioriteiten in de uitgaven te stellen, wat gevolgen kan hebben voor de (mate van) deelname aan maatschappelijke activiteiten. Een individuele regeling voor bijzondere bijstand voor deelname aan maatschappelijke activiteiten kan een bijdrage leveren aan het voorkomen of terugdringen van sociaal isolement.

Bent u met ons van mening dat na 4 maanden een regeling die met spoed gemaakt zou worden wel klaar mag zijn? Zoals bekend brengt de WWB een grote gemeentelijke verantwoordelijkheid voor beleidsvorming met zich mee. Een grote verscheidenheid aan onderwerpen met belangrijke financiële gevolgen verdient momenteel onze aandacht. Belangrijk speerpunt daarbij is de voorbereiding van de verschillende WWB-verordeningen, die de raad tijdig dit jaar moet vaststellen. Dit heeft ertoe geleid dat wij nog geen besluit hebben kunnen nemen over een individuele regeling voor bijzondere bijstand voor deelname aan maatschappelijke activiteiten. Hiernaast heeft het rijk eerst in de circulaire gemeentefonds van 16 maart 2004 concreet inzicht gegeven in de extra middelen, die voor 2004 worden toegevoegd aan de algemene uitkering van het gemeentefonds ten behoeve van de bijzondere bijstand. Dit inzicht is noodzakelijk, omdat wij op basis van de actuele uitgaven niet verwachten dat de begroting voor 2004 voldoende ruimte biedt voor nieuwe beleidsregels voor individuele bijzondere bijstand.

Kunt u daarbij toezeggen dat de regeling voor aanvragen bijzondere bijstand voor deelname maatschappelijk verkeer op individuele wijze uiterlijk in de raad van 25 mei 2004 vastgesteld zal kunnen worden? Wij zijn bevoegd om een besluit over dergelijke beleidsregels te nemen, zodat een inhoudelijk raadsbesluit hiertoe niet noodzakelijk is. Beleidsregels voor de bijzondere bijstand worden altijd ter kennis gebracht van de raadscommissie welzijn. Hedenochtend hebben wij bijgaand besluit genomen over de financiering van individuele bijzondere bijstand voor deelname aan het maatschappelijke verkeer en deelname aan schoolwerkweken door kinderen.

Kunt u tenslotte toezeggen dat mensen die nu al een aanvraag indienen waar mogelijk op individuele wijze geholpen worden? Totdat wij een besluit hebben genomen over een beleidsregel voor individuele bijzondere bijstand voor deelname aan het maatschappelijke verkeer en deelname aan schoolwerkweken door kinderen, kunnen wij dit niet toezeggen. Alleen in zeer urgente en dringende omstandigheden willen wij hier een uitzondering op maken.