Provincie Zeeland

Gebiedsvisie Rondom het Veerse Meer


* Peil

* Sterkere ecologie

* Rood voor Groen

De stuurgroep Rondom het Veerse Meer past de concept-gebiedsvisie aan waar het gaat om het peilbeheer en gaat beginnen met het opstellen van een Streekplanuitwerking, een Streekplanherziening en het Uitvoeringsprogramma van het Veerse Meergebied. Na vaststelling hiervan in de stuurgroep start de inspraakprocedure na de zomer. Dan hebben inwoners van het gebied en belanghebbenden de gelegenheid te reageren op de plannen van de stuurgroep.
Dit is de conclusie uit de vergadering van de stuurgroep, onder voorzitterschap van gedeputeerde De Kok, van 19 mei 2004.

Basis voor deze conclusie zijn de schriftelijke reacties van de achterban van de deelnemende organisaties aan het gebiedsgerichte project op de concept-gebiedsvisie.
Provinciale Staten, Rijkswaterstaat, Waterschap Zeeuwse Eilanden en de gemeenten Goes, Middelburg, Veere en Noord-Beveland stemmen in met de conceptvisie Rondom het Veerse Meer. De reacties van de betrokken overheden hebben dan ook niet geleid tot aanpassing van de conceptvisie.
De reacties van de achterban van de natuurorganisaties en de ZLTO staan tegenover elkaar waar het gaat om het toekomstig peilbeheer. Inwoners van het gebied konden kennis nemen van de plannen d.m.v. de gebiedsvisie, de speciale editie van de Nieuwsbrief Veerse Meer en tijdens gemeentelijke informatieavonden in Wolphaartsdijk, Goes, Middelburg, Veere en Noord-Beveland in januari en februari. Tot mei 2004 konden belanghebbenden reageren op de concept gebiedsvisie.

Peil

Naar aanleiding van de reacties van de achterban zal een licht herstel van de getijdendynamiek worden uitgewerkt met een effectrapportage. Aan de hand daarvan zullen de randvoorwaarden voor compenserende maatregelen geformuleerd worden. Pas dan zal een peilbesluit worden genomen. Zolang er geen peilbesluit genomen is, blijft de huidige planologische bestemming van de landbouwbedrijven van toepassing. Pas als er een planuitwerking ligt voor een vast peil, zal planologische aanpassing aan de orde komen.
Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten en de Zeeuwse Milieu Federatie hebben aangegeven de conceptvisie, zoals deze nu is, niet te onderschrijven. Voor hen is de invoering van een natuurlijker peilbeheer waarmee tevens een concrete versteviging aan het areaal natuur gegeven kan worden cruciaal. De ZLTO wijst een natuurlijker peilbeheer ofwel een vast peil juist af, omdat het rapport van het Waterloopkundig Laboratorium aangeeft dat het nieuwe doorlaatmiddel in de Zandkreekdam de waterkwaliteit aanzienlijk zal verbeteren. Zij vinden daarnaast dat er onvoldoende zekerheid wordt geboden over compenserende maatregelen.

Sterkere ecologie

De natuurorganisaties hebben aangegeven dat veel duidelijker gemaakt moet worden hoe de ecologie versterkt kan worden. De effecten van een ander peilbeheer moeten daarbij worden betrokken. Buitendijkse gronden zoals die bij de Muidenweg willen ze in beeld brengen als locatie voor natuurontwikkeling.
Naar aanleiding hiervan heeft de stuurgroep besloten de conceptvisie aan te passen en voorrang te geven aan het intergetijdengebied bij realisering van een gelijk zomer- en winterpeil. Ook wil de stuurgroep, zodra het opzetten van het Veerse Meerpeil aan de orde is, natte natuurontwikkeling realiseren op die buitendijkse landbouwgronden (20 tot 150 ha), waar drooglegging na de peilopzet alleen mogelijk is na forse aanpassingen aan de waterhuishouding. Tenslotte wil de stuurgroep inzetten op het realiseren van de begrensde ecologische hoofdstructuur en hiermee de natuurkwaliteiten van het Schengebied verbeteren.

Rood voor Groen

De stuurgroep heeft besloten de provinciale regeling, die als onderdeel van het Integraal Omgevingsplan wordt opgesteld, af te wachten. Zolang er geen besluit is genomen over deze regeling, blijft de in de conceptvisie genoemde regeling van kracht. Dit besluit is genomen n.a.v. de stelling van natuurorganisaties dat het niet juist is dat Rood voor Groen niet verwerkt is in de gebiedsvisie.
Een groot deel van de achterbannen steunt de actie die de stuurgroep in de conceptvisie aan de provincie Zeeland vraagt om te komen tot een provinciale Rood-voor-groen-regeling, waarbij maatwerk mogelijk moet blijven.

Nadere informatie over het project kunt u verkrijgen bij Jos Vaessen, projectleider Rondom het Veerse Meer; telefoon (0118) 63 19 01

27 mei 2004, B.A.J.M. v Klinken-vd Berg, tel. 0118-631351, nr. 47/04