Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter Raad van Bestuur UWV Postbus 90801 2509 LV Den Haag Mevrouw mr. A.G Dümig Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 58285 Telefoon (070) 333 44 44 1040 HG Amsterdam Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
26 april en 10 mei 2004 UB/IBA/04/31398

Onderwerp Datum
Uitvoeringstoets wijzigingen 27 mei 2004
Schattingsbesluit

Geachte mevrouw Dümig,

Met uw brieven van 26 april en 10 mei jl. heeft u een uitvoeringstoets uitgebracht op de voorgenomen wijzigingen in het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten. Ik ben u erkentelijk voor de korte termijn waarop ik de uitvoeringstoets heb mogen ontvangen. Conform onze bespreking in het bestuurlijk overleg van 26 april jl. heb ik op 29 april reeds de concept wijzigingen in het Schattingsbesluit, rekening houdend met uw uitvoeringstoets van 26 april, voorgehangen bij de Tweede Kamer.

In uw uitvoeringtoets van 26 april jl. plaatst u voornamelijk inhoudelijke kanttekeningen bij de voorgenomen wijzigingen. In uw uitvoeringstoets van 10 mei jl. gaat u nader in op de implementatietermijn en de uitvoeringskosten.

Inhoudelijke kanttekeningen

UWV acht het voorgestelde artikel 9, onderdeel a, moeilijk uitvoerbaar, omdat met deze wijziging drie subjectieve begrippen worden geïntroduceerd, die kunnen leiden tot onduidelijkheid. In het voorgehangen concept besluit heb ik op dit onderdeel na nader overleg met UWV zowel de tekst van het besluit als de tekst van de toelichting nader geconcretiseerd.

UWV plaatst vraagtekens bij de toevoeging in artikel 2 "als gevolg van ernstige psychische stoornissen". Ten aanzien van dit artikellid doet u een suggestie. Ik heb besloten deze suggestie niet over te nemen. Met de door mij toegevoegde bepaling is beoogd om tot een nauwkeurige beschrijving te komen van de situatie waarin wegens het ontbreken van psychische zelfredzaamheid geen arbeidskundige beoordeling verplicht is. Deze beoogde verscherping mis ik in de door u gedane suggestie.

2

U geeft aan dat de verplichte inschakeling van een psychiater in geval van gebrek aan psychische zelfredzaamheid vergaande consequenties heeft voor het beoordelingsproces. In reactie hierop heb ik in de toelichting op het besluit opgenomen dat onderzocht dient te worden in welke gevallen en op welke wijze inschakeling van een psychiater bij een vermoeden van psychische niet- zelfredzaamheid zinvol is.

UWV plaatst kanttekeningen bij de instelling van een landelijke commissie voor de beoordeling van die gevallen waarbij volgens de verzekeringsarts geen sprake is van benutbare mogelijkheden. Ik heb uw kanttekeningen ter harte genomen in die zin, dat ik in de toelichting op het besluit heb opgenomen dat een dergelijke commissie gefaseerd zal worden ingevoerd en dat werkende weg aan de hand van pilots de beste werkwijze zal worden verkend. Ik verzoek u dit te betrekken bij het implementatietraject en mij te informeren over de door u voorgestane werkwijze. Ten aanzien van zowel de inzet van psychiaters als de vormgeving van een landelijke commissie geldt dat ik bij ministeriële regeling eventueel nadere regels kan stellen.

Tot slot maakt u een aantal min of meer technische opmerkingen met betrekking tot de hantering van de reductiefactor en het overgangsrecht. Deze opmerkingen zijn overgenomen.

Implementatietermijn

U geeft aan dat invoering van het gewijzigde Schattingsbesluit realiseerbaar is per 1 oktober 2004. Deze datum hanteer ik als beoogde invoeringsdatum van de wijzigingen in het Schattingsbesluit en de invoering van het wetsvoorstel wijziging systematiek herbeoordelingen. Ik verzoek u het implementatietraject van beide voorstellen voort te zetten gericht op invoering per deze datum.

Uitvoeringskosten

Wat betreft de uitvoeringskosten zijn met name de door u genoemde implementatiekosten en de kosten in verband met de landelijke commissie van belang. De voorziene kosten in verband met de inschakeling van psychiaters laat ik wegens de eerder genoemde wijzigingen in de Nota van Toelichting buiten beschouwing.
De aanpassing van het Schattingsbesluit betreft een complexe wijziging. Ik kan mij vinden in de door u geraamde implementatiekosten en structurele kosten die samenhangen met de landelijke commissie. Gegeven de gefaseerde invoering van deze landelijke commissie wordt het kostenniveau in de tijd opgebouwd.

Hoogachtend,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

3

(mr. A.J. de Geus)