Gemeente Den Helder

27-05-2004
Cultuurhistorie in Den Helder

Vanaf vandaag kunt u regelmatig op deze voorlichtingspagina artikelen lezen die de cultuurhistorie van Den Helder als onderwerp hebben. De geschiedenis van een stad bepaalt immers gedeeltelijk ook haar toekomst. Oftewel de monumenten in Den Helder bepalen mede het beeld van nu. Reden om hieraan de komende tijd aandacht te besteden op deze pagina. We hopen dat u de artikelen lezenswaardig vindt en staan altijd open voor suggesties. U kunt daarvoor contact opnemen met mevrouw M.F. Laan (beleidsmedewerker Cultuurhistorie van de afdeling Ruimte, Wonen en Ondernemen), telefoonnummer (0223) 678 838 (niet op woensdag).

Cultuurhistorie in nota
Vorige maand heeft de gemeenteraad de beleidsnota 'Cultuurhistorische Waarden Den Helder' vastgesteld. De wens om het gemeentelijk monumentenbeleid uit 1990 te herijken heeft geleid tot een beleidskader voor alle cultuurhistorische onderwerpen in Den Helder. Zo zijn in de nota hoofdlijnen van beleid opgenomen voor bijvoorbeeld nautische monumenten, archeologie, de Stelling van Den Helder, de jaarlijkse Open Monumentendag en nog veel meer.

Het doel van de beleidsnota 'Cultuurhistorische Waarden Den Helder' is het vergroten van de bewustwording van de Helderse cultuurhistorie, en het in de ruimtelijke planvorming behouden, ontwikkelen of versterken van onze cultuurhistorische waarden. Door rekening te houden met de ontstaansgeschiedenis van Den Helder, en voort te bouwen op historische elementen, wordt de herkenbaarheid van Den Helder vergroot. Den Helder is een unieke stad en dat willen we graag zo houden. Daarom willen we op de voorlichtingspagina regelmatig aandacht besteden aan enkele in het oog springende zaken van cultuurhistorische waarden. Daarnaast publiceren wij elke maand de agenda van de Monumentencommissie.

Monumentencommissie
Burgemeester en wethouders en de gemeenteraad worden op het gebied van cultuurhistorie in Den Helder geadviseerd door de Monumentencommissie. Deze commissie vergadert eens per maand, meestal op de derde donderdagochtend van de maand, in het gebouw van de afdeling Ruimte, Wonen en Ondernemen aan de Drs. F. Bijlweg 1. De agenda staat de week voorafgaand aan de vergadering op deze gemeentelijke voorlichtingspagina. De vergaderingen zijn openbaar. Heeft u vragen of wilt u iets onder de aandacht van de Monumentencommissie brengen, schroom niet en kom langs.