Gemeente Laarbeek


Sfeerverbetering Piet van Thielplein
De uitvoerende werkzaamheden van dit plan starten op maandag 24 mei. De belangrijkste ingrediënten van het sfeerverbeteringsplan zijn het verbreden van het verblijfsgebied, het scheiden van het verblijfsgebied van het verkeersgebied door middel van een brede plint, het markeren van de parkeervakken, het aanbrengen van haakse parkeerplaatsen met stootbanden aan de zuidzijde van het plein en het vervangen van het straatmeubilair (afzetpaaltjes, afvalbakken, zitbanken) en de lichtmasten.

Bomen
De bomen (acacia's) worden vervangen door de rode vruchtloze paardenkastanje. Het planten van de bomen is uitgesteld tot het plantseizoen, na de kermis in september.

Toegang aan één zijde
Tijdens de werkzaamheden zal slechts één zijde van het plein als toegang kunnen dienen, hetzij de zijde aan de Brouwersstraat hetzij de zijde aan de Koppelstraat. Dit is afhankelijk van de concentratie van het werk op dat moment. Van de parkeerplaatsen zal altijd een reëel aantal beschikbaar blijven.

Verkeersmaatregelen
In verband met het verplaatsen van de markt is er tijdelijke verkeersmaatregel van toepassing op het Heuvelplein. Elders op de gemeentepagina's in deze krant kunt u hierover meer lezen.


Terug naar boven

Nota lokaal gezondheidsbeleid Laarbeek
De gewijzigde Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid, die op 1 januari 2003 in werking is getreden, verplicht de gemeenten om elke vier jaar een nota lokaal gezondheidsbeleid vast te stellen. De rijksoverheid spreekt hierin de gemeente aan op haar verantwoordelijkheid ten aanzien van het gezondheidsbeleid. De gemeente Laarbeek heeft daarom een `nota lokaal gezondheidsbeleid' ontwikkeld voor de komende jaren. In deze nota staat welke doelstellingen en resultaten de gemeente de komende jaren wil bereiken en hoe zij dat gaat aanpakken.

Aandachtsgebieden
Voor de komende periode zijn in de nota lokaal gezondheidsbeleid de volgende aandachtsgebieden genoemd:

- Opvoeding / opvoedingsondersteuning

- Genotmiddelengebruik door de jeugd

- Toekomstige invulling van de zorg

- Leefbaarheid en voorzieningen in de kernen
- Gezond gedrag en leefstijl

- Eenzaamheid

Samenwerking
Met een aantal thema's is de gemeente al druk aan de slag, met name `gezond gedrag en leefstijl' en `eenzaamheid'. Samen met de gemeenten Gemert-Bakel en Asten en de GGD is Laarbeek een `leefstijlproject' gestart. Bij gezonde leefstijl moet u denken aan gezonde voeding, voldoende beweging, omgang met spanningen en stress en het gebruik van genotmiddelen. De komende jaren wordt extra aandacht besteed aan dit onderwerp.
In Laarbeek zal het project vooral gericht zijn op `doorverwijzers'. Hierbij kunt u denken aan huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Deze zullen worden geïnformeerd hoe zij hun cliënten beter kunnen helpen bij een gezonde leefstijl. Hier valt behoorlijk wat gezondheidswinst te behalen: immers voorkómen is beter dan genezen.

Eenzaamheid
Samen met de gemeenten Gemert-Bakel en Someren is Laarbeek gestart met een project rondom eenzaamheid. Geprobeerd wordt om mensen die eenzaam zijn of in een sociaal isolement verkeren beter te helpen. Hiertoe wordt er op dit moment een training ontwikkeld voor mensen die mogelijk in contact komen met mensen die eenzaam zijn. Te denken valt aan medewerkers van de Zorgboog of Savant, het Algemeen Maatschappelijk Werk en de huisartsen. Geleerd wordt hoe men beter kan herkennen dat mensen eenzaam zijn en hoe die mensen geholpen kunnen worden, bijvoorbeeld door te verwijzen naar instellingen of activiteiten die hen kunnen helpen.

`Samen gezond'
Binnenkort zullen alle activiteiten die te maken hebben met een gezonde leefstijl, vergezeld gaan van het logo en de slogan `Samen gezond'. Lokaal gezondheidsbeleid maken doen we namelijk niet alleen. Samen gezond betekent ook samenwerking tussen gemeenten. Ook geeft dit de samenwerking aan tussen inwoners, instellingen en de gemeente. Bovendien maakt het duidelijk dat men er `niet alleen voor staat' maar dat het met zijn allen wordt gedaan. Het logo wordt het herkenningspunt voor alles wat met lokaal gezondheidsbeleid te maken heeft.