PWC
http://www.pwc.com/nl

IFRS-conversie: 75% Europese ondernemingen zet cruciale stap


-PERSBERICHT-

Amsterdam, 27 mei 2004

75% van de Europese ondernemingen heeft de eerste cruciale stap in de richting van IFRS-conversie gezet

Een grote meerderheid (75%) van de beursgenoteerde Europese ondernemingen heeft inmiddels de eerste cruciale stap gezet voor de overgang naar Internationale Financiële Rapportage Standaard (IFRS), zo blijkt uit recent onderzoek van PricewaterhouseCoopers. Een voortvarende aanpak in het komende halfjaar is echter essentieel, willen ondernemingen op tijd hun informatie op basis van IFRS aan de markt kunnen presenteren.

Het onderzoek, waarin de bereidheid om op IFRS over te gaan van meer dan 300 Europese ondernemingen is onderzocht, wijst uit dat ondernemingen nu inzien wat de impact kan zijn van de toepassing van IFRS op het resultaat en het vermogen. Bij de meeste ondervraagde ondernemingen (80%) moet echter nog steeds worden bepaald hoe de verschillen tussen de cijfers op basis van IFRS en de cijfers zoals die nu zijn op basis van de nationale voorschriften, naar de markt moeten worden gecommuniceerd.

Leandro van Dam, specialist in IFRS bij PricewaterhouseCoopers: Het uitvoeren van een impact assessment op hoofdlijnen is de eerste cruciale stap bij de overgang naar IFRS; een stap die het management de juiste strategie in handen geeft om de markt op de hoogte te houden. Het is een uitdaging voor ondernemingen om te zorgen dat de markt niet met verrassende veranderingen wordt geconfronteerd wanneer er voor het eerst op basis van IFRS wordt gerapporteerd, zodat het risico van negatieve marktreacties wordt verminderd. Communicatie naar de markt begint lang voor de publicatie van de jaarrekening van 2005 ondernemingen moeten al eerder de dialoog met beleggers beginnen om de mogelijke gevolgen van IFRS uit te leggen.

Uit het onderzoeksrapport International Financial Reporting Standards: Ready to take the plunge? blijkt dat bij een meerderheid een IFRS-project is opgezet en een planning van de conversie is gemaakt. Maar slechts 29% van de ondervraagden heeft het project reeds opgestart, en één op de tien ondernemingen moet nog beginnen aan het project.

Een tekort aan experts is de grootste uitdaging waar ondernemingen momenteel mee te maken hebben. Uit de resultaten blijkt dat slechts 10% van de deelnemers aan het onderzoek ervan overtuigd is over de juiste mensen en expertise te beschikken om de overstap op tijd af te ronden.

Leandro van Dam: Het was mooier geweest als ondernemingen verder zouden zijn. met hun voorbereidingen voor de IFRS-conversie. Veel ondernemingen hebben echter gewacht, omdat de definitieve tekst van veel van de voorschriften die moeten worden nageleefd, pas sinds kort beschikbaar is.

De IFRS zijn vastgesteld en hoewel er nog interpretaties zullen volgen, moeten ondernemingen nu vaart maken met hun conversie, aldus Van Dam. Vrijwel alle ondernemingen die de conversie hebben afgerond, waarschuwen voor onderschatting van de problematiek. Beleggers en analisten hebben aangegeven dat ondernemingen het risico lopen op een negatief effect op de koersen, als ze dit jaar niet kunnen aantonen dat ze IFRS 2005 volledig onder controle hebben. Ondernemingen hebben vergelijkende IFRS-informatie nodig vanaf 1 januari 2004.

In het rapport van PricewaterhouseCoopers staan zeven stappen die een onderneming moet zetten om IFRS in te voeren. Tevens wordt aangegeven in hoeverre de onderzochte ondernemingen deze doelen hebben behaald:

Stap Actie Aantal ondernemingen klaar (in %)


1 Impact assessment van IFRS op de onderneming op hoofdlijnen 75%

2 Kies de grondslagen voor waardering en resultaatbepaling (op zijn minst voor gebieden met hoge
prioriteit) 46%
3 Inventariseer welke gegevens in de onderliggende systemen ontbreken 26%

4 Verbeter systemen om de gegevens te genereren (volledig gepland en in ontwikkeling) 11%

5 Zet processen in gang om er zeker van te zijn dat de gegenereerde gegevens betrouwbaar
zijn (in
ontwikkeling)
10%

6 Bouw interne controlemechanismen in om de betrouwbaarheid van de gegevens aan te
tonen
10%

7 Veranker IFRS in de organisatie en gebruik het voor managementrapportage 11%

Deze analyse bevestigt de algehele indruk die tijdens het onderzoek is opgedaan, dat bij talloze ondernemingen nog veel werk te doen is. Zo is de inventarisatie van ontbrekende IFRS-gegevens op korte termijn essentieel, omdat pas hierna begonnen kan worden met de verbetering van de systemen om die gegevens te produceren.

27 mei 04 14:14