Veroordeling in Vie d'Or: gedaagden aansprakelijk voor schade polishouders

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage

Datum actualiteit: 27-05-2004

's-Gravenhage, 27 mei 2004 - Het Gerechtshof te 's-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in een civielrechtelijke procedure over de failliet verklaarde levensverzekeringsmaatschappij Vie d'Or. De zaak tegen de Verzekeringskamer, de toenmalige accountants en de actuaris van Vie d'Or was aangespannen namens de oud-polishouders van de levensverzekerings-maatschappij. Het hof bepaalde dat alle drie de gedaagden in hun taak zijn tekortgeschoten en dat zij aansprakelijk zijn voor de schade die de polishouders van Vie d'Or hebben geleden.

Vie d'Or was een levensverzekeringsmaatschappij die in de eerste helft van de jaren '90 een spectaculaire groei doormaakte maar nadien vrij snel in moeilijkheden raakte en vervolgens failliet werd verklaard. Veel polishouders van Vie d'Or hebben daardoor schade geleden. De belangen van de oud-polishouders zijn gebundeld in de Stichting Vie d'Or, die voor hen de onderhavige procedure aanhangig heeft gemaakt. De Stichting vorderde dat de toenmalige accountants en de actuaris van Vie d'Or, alsmede de Verzekeringskamer de schade vergoeden die de oud-polishouders hebben geleden.

Het gerechtshof heeft de Stichting Vie d'Or grotendeels in het gelijk gesteld. Het hof is van oordeel dat de accountants en de actuaris de directie en de raad van commissarissen van Vie d'Or in een vroeg stadium veel duidelijker hadden moeten waarschuwen dat het met Vie d'Or de verkeerde kant dreigde op te gaan. De Verzekeringskamer had eerder en krachtiger moeten ingrijpen toen duidelijk werd dat Vie d'Or haar zaken niet op orde had. Als de gedaagden hadden gedaan wat zij hadden moeten doen had Vie d'Or naar alle waarschijnlijkheid kunnen worden gered.

Het hof heeft in dit stadium nog geen uitspraak gedaan over de vraag hoe hoog de schadevergoeding is die de gedaagden moeten betalen. Het hof heeft nadere informatie nodig voordat het daarover een uitspraak kan doen. Waarschijnlijk zal het hof deskundigen op verzekeringstechnisch gebied moeten inschakelen om tot een juiste begroting van de schade van de oud-polishouders te kunnen komen.

De curatoren van Vie d'Or hadden vergelijkbare vorderingen tegen de drie gedaagden ingesteld. Het hof heeft echter bepaald dat de vorderingen van curatoren moeten worden afgewezen op technisch-juridische gronden.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AP0151

Zie het origineel