Benoeming A.H. Delden tot secretaris generaal van Europees netwerk van Raden voor de rechtspraak

Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 27-05-2004

Tijdens een internationale conferentie in Rome is mr. A.H. (Bert) van Delden op 22 mei jl. benoemd tot secretaris-generaal van het European Network of Councils for the Judiciary. Vanuit deze functie is hij verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken van het netwerk en het onderhouden van externe contacten met de Europese Commissie, de Europese Unie en overige Europese instituties.

Van Delden is sinds 1 januari 2002 voorzitter van de Raad voor de rechtspraak in Nederland. Daarvoor was hij president van de rechtbank in Den Haag.

Bij het netwerk zijn Raden voor de rechtspraak uit veertien Europese landen aangesloten. Daarnaast zijn een tiental Europese staten als `waarnemer' betrokken omdat zij niet over een eigen Raad voor de rechtspraak beschikken. Het initiatief voor een internationaal netwerk werd vorig jaar november genomen tijdens een conferentie in Den Haag, georganiseerd door de Nederlandse Raad voor de rechtspraak.

Doel van het netwerk is het uitwisselen van informatie, kennis en ervaring en het bevorderen van samenwerking om de kwaliteit van de rechtspraak in Europa te bevorderen. De samenwerking vindt plaats op drie terreinen:

· Operationele samenwerking. Rechters zullen kennis en ervaring delen op terreinen als kwaliteit, werving en selectie en informatietechnologie, maar ook op het brede terrein van het Europese recht. · Wetenschappelijke samenwerking bijvoorbeeld met betrekking tot internationaal vergelijkend onderzoek en benchmarking van de rechtspraak.

· Bestuurlijke samenwerking in EU-verband. In de verdere Europeanisering van het recht is het zaak dat de rechtspraak vroeger en beter betrokken wordt bij mogelijke uitvoeringsconsequenties van Europese wet- en regelgeving, bijvoorbeeld Europese bewijsverordening, het Europese arrestatiebevel, omgangsregelingen, etc.