Partij van de Arbeid


Den Haag, 27 mei 2004


Bijdrage op hoofdlijnen van de PvdA-fractie bij het Algemeen Overleg van 26 mei 2004 over de beschikbare bedragen voor ontwikkelingssamenwerking


Woordvoerder: Thea Fierens


Dit Algemeen Overleg wordt gehouden naar aanleiding van de uitkomsten van de ministeriële bijeenkomst in Parijs van de Oeso-dac. Het overleg in Parijs betrof besluitvorming over de criteria met betrekking tot de ontwikkeling en veiligheid en het CDM (Clean Development Mechanism). Besloten is dat een aantal civiele taken van de veiligheidssector nu zullen gaan vallen onder de officiële ontwikkelingshulp. (Oda). Het vervolgoverleg in Parijs zal gaan over de training van militairen op het gebied van oorlogsrecht, het hervormen van de veiligheidssector en het trainen van veiligheidstroepen. Minister Van Ardenne wil deze taken ook onder de officiële ontwikkelingshulp (ODA) laten vallen.


De PvdA vindt dat er terecht een discussie plaatsvindt over veiligheid en stabiliteit en hoe dat zich verhoudt tot ontwikkeling en andersom. De PvdA is echter fel tegenstander van het verder vervuilen van het oda-budget en is van mening dat deze veiligheidstaken uit andere budgetten betaald moeten worden. Het oda-budget is ten principale bedoeld om armoede te bestrijden.


Het totale oda-budget wereldwijd (50 miljard) is hard nodig om de Millenium Development goals te halen. Veel landen voldoen echter nog niet aan de 0.7% bijdrage oda, zoals die eerder wel binnen de Oeso is afgesproken. Maar het nu oprekken van de criteria is oneigenlijk, ontwikkelingsgerelateerde veiligheidstaken dienen immers te vallen onder het budget van defensie en niet onder het budget van oda. Het beschikbare budget voor werkelijke armoedebestrijding zal dan schrikbarend worden aangetast door deze veiligheidstaken.


De PvdA is ook erg benieuwd naar de uitleg van de minister voor wat betreft ontwikkelingsgerelateerd . Vallen bijvoorbeeld de activiteiten van de Nederlandse militairen in Irak hieronder? En hoe gaan andere landen ontwikkelingsgerelateerd uitleggen. En wat zal dat gaan betekenen voor het budget wat beschikbaar is voor armoedebestrijding? De oorlog in Irak kost de VS per maand 4.5 miljard dat is al meer dan het bedrag dat de Nederlandsen regering per jaar beschikbaar heeft voor ontwikkelingssamenwerking.


Met het doen van deze voorstellen legt de minister een bom onder het halen van de millenium development goals, die wereldwijd in Monterry zijn afgesproken, zeker omdat daar nu al te weinig middelen voor beschikbaar zijn.


De Nederlandse regering staat al jarenlang bekend om de kwaliteit van de ontwikkelingssamenwerking. Nog onlangs werd zij weer als eerste uitgeroepen door het centre for global development. Nederland ondersteunt via multilaterale organisaties, zoals VN instellingen en de wereldbank, via een eigen bilateraal programma, maar eveneens via een aantal deskundige particuliere organisaties. In Nederland kunnen deze organisaties rekenen op een breed maatschappelijk draagvlak.


Nederland en ook Europa nemen echter nog steeds meer dan ze geven, door grote landbouwsubsidies aan het Westen te verstrekken, waardoor Afrikaanse boeren geen faire kans krijgen op de wereldmarkt. Dat maakt de ontwikkelingssamenwerking en de bedragen die daar mee gemoeid nog steeds erg betrekkelijk. Mede daarom is de PvdA is een sterke voorstander van eerlijke handel, omdat de armoedebestrijding daar het meest bij gebaat is naast het op sterkte houden van het beschikbare ontwikkelingssamenwerkingsbudget.