Vlaamse overheid

Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens sloot vandaag Bizidee, de Ondernemingsplanwedstrijd die ze samen met McKinsey organiseert, af. De hoofdprijs gaat naar 'Beyond' dat nieuwe snowboard bindingen op de markt wil brengen. KID wint in de studentencategorie. Zij willen educatief en innovatief speelgoed maken. "Geen gebrek aan creatief en ambitieus jong talent in Vlaanderen: achthonderd mensen haalden de eindmeet, de helft van de deelnemers was jonger dan 30," zegt Ceysens.

Creatief Ondernemend Vlaanderen

Bizidee is de wedstrijd van het kabinet Ceysens en McKinsey die het creatiefste idee voor een nieuwe onderneming beloont. Deelnemers worden allemaal gecoacht om hun idee zo goed mogelijk vorm te geven.
? Ruim 800 mensen schreven zich in voor Bizidee en haalden het tot in de laatste fase van de wedstrijd. ? De gezamenlijke inspanningen van de deelnemers, peters en juryleden leverden ongeveer 60 marktklare plannen op. ? 12 finalisten mochten de jury bestaande uit leden van de GIMV, Fortis, Business Angels en E&Y overtuigen. ? 20% van de deelnemers was vrouw.
? Oost-Vlaanderen en Antwerpen leverden de meeste ideeën aan met respectievelijk 39% en 31% van alle inzendingen. ? 50% van de deelnemers is jonger dan 30 jaar

Van Strap in bindings tot Easy Stage

De ondernemingsplannen worden beloond in twee categorieën, een algemene, en een voor studenten. In de algemene categorie won 'Beyond. Strap in binding for snowboards.' Pieter Van Riet kaapte de hoofdprijs van 25.000 euro weg. De 33-jarige licentiaat Productontwikkeling creëerde een nieuw type hybride binding voor snowboards. De binding houdt het midden tussen de klassieke step-in en de strap-on binding.

Het ICT-project Aspo Link is goed voor een tweede plaats en 10.000 euro. Aspo Link levert systemen voor datatransport over parallelle computersystemen. Easy Stage van de 28-jarige burgerlijk ingenieur Kris De Caluwe eindigde derde en ontvangt 5.000 euro. Easy Stage is een innovatief opbouw- en afbraaksysteem voor de podiumbouwmarkt dat een goedkoper transport toelaat omdat het lichter is en minder volume in beslag neemt. De drie winnaars krijgen bedrijfsruimte.

Studenten productontwikkeling beste businessplannen

Educatief speelgoed onder de naam KID doet de 23 jarige Michael Keisers, laatstejaars student Productontwikkeling, in de prijzen vallen. Hij ontvangt 5000 euro.

HoReCa Terrasmeubilair en Ecofest waren goed voor een tweede en derde plaats en winnen respectievelijk 3.000 en 1.000 euro. De laatstejaarsstudente Integrale Productontwikkeling Inge Baelen commercialiseert een klemsysteem dat eenvoudig geïntegreerd kan worden in tafel en stoelenpoten. Ecofest zet samen met de organisatoren van evenementen milieubeheers- systemen op.

Talentenbank

"Bizidee vormt vanaf volgende editie één van de belangrijkste kanalen die talent naar de Talentenbank aanleveren. We richtten de Talentenbank enkele weken geleden op om nog meer mensen met een creatief idee naar een eigen bedrijf en startkapitaal te begeleiden. En hoe meer mensen ondernemen, hoe meer jobs we creëren hier in Vlaanderen," besluit Ceysens.

U wordt vriendelijk uitgenodigd kennis te maken met de meest marktrijpe ondernemingsplannen in Vlaanderen.

Waar? Fortis Bank, Kanselarijstraat 1, 1000 Brussel (Er is gratis parking voorzien in parking Albertine) Wanneer? Donderdagavond 27 mei 2004
Programma:
19u30h: Onthaal
20u00h:

- Welkomstwoord door Mevrouw Muriel Corynen, Algemeen directeur vzw Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen
- Getuigenis door een ervaren ondernemer: Herman Van de Velde, Gedelegeerd bestuurder lingeriegroep Van de Velde

- Prijsuitreiking door Minister Patricia Ceysens, Vlaams Minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government 21u30h: Receptie

info : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
Michel.debruyne@vlaanderen.be
www.ministerpatriciaceysens.be
---