Provincie Noord-Holland


2 Miljoen voor planstudies kust Noord-Holland

2 Miljoen voor planstudies kust Noord-Holland
Staatssecretaris Schultz van Haegen heeft dinsdag een subsidie van 2 miljoen toegezegd aan gedeputeerde Poelmann. Dit bedrag is bestemd voor onderzoek, zogenaamde planstudies, naar de zwakke schakels in de Noord-Hollandse Kust. Het gaat hier om de kustvakken Den Helder tot Callantsoog en de Hondsbossche en Pettemer Zeewering.
Het onderzoek naar de zwakke schakels maakt onderdeel uit van het project Kustvisie. In dit project werken provincie, gemeenten, Hoogheemraadschappen en Rijkswaterstaat samen aan de ontwikkeling van de Noord-Hollandse kust. Door de zeespiegelstijging en bodemdaling moet de kust versterkt worden om ook na 2050 veilig te blijven. Maatregelen om de kust te versterken moeten ook bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit in het kustvak. Dit houdt in dat naast het verhogen van de veiligheid het project ook ruimte biedt voor toeristische en economische ontwikkelingen en behoud van natuur. Naast de zwakke schakels wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling en bescherming van de badplaatsen. De subsidie is bestemd voor onderzoek en planvorming, niet voor de fysieke maatregelen. Het onderzoek moet uiterlijk in 2007 afgerond zijn en zal aandacht besteden aan mogelijkheden om de waterkering landwaarts, zeewaarts of op dezelfde plaats te versterken. Bovendien zal er nadrukkelijk gezocht worden naar een kustverdediging die de ontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit van het gebied versterkt.

De provincie Noord-Holland was al voor de definitieve subsidieverlening gestart met het onderzoek. De verschillende mogelijkheden om de waterkering te versterken worden door een extern ingenieursbureau doorberekend op veiligheid, gevolgen voor de zandstromen en de financiële consequenties. De ruimtelijke, economische en natuurkansen worden in de vorm van scenarios uitgewerkt. De uitwerking wordt in samenwerking met gemeenten, belangenorganisaties, waterschap en bewoners gedaan. De uitkomsten van het veiligheidsonderzoek en de scenarios worden voor de winter verwacht.
Voor meer informatie kunt u de website raadplegen van het project Kustvisie.

Elly Klut 27 mei 2004