Dienstenbond CNV

Nieuws over pensioenregeling Arcadis
27-05-2004

Er ligt een voorstel voor een nieuwe pensioenregeling, maar eerst wordt onderzocht wat de risicos van deze nieuwe regeling voor de medewerkers inhouden. Half juni is hierover meer bekend en wordt een nieuw principe-akkoord aan u voorgelegd, inclusief de uitkomst van het onderzoek.

Geschiedenis
Op 25 november 2003 heeft u een principe-akkoord voor de CAO Arcadis 2004 ontvangen. Een prominente plaats werd ingenomen door de veranderingen in de pensioenregeling. De leden van de drie betrokken vakbonden hebben het akkoord afgewezen op een tweetal punten.

Het eerste punt was dat de afgesproken middelloonregeling door de werkgever bestempeld werd als solidaire beschikbare premieregeling. Dat impliceert dat het risico uiteindelijk bij de werknemers ligt, terwijl dat bij een middelloonregeling uiteindelijk bij de werkgever (Arcadis) ligt.

Het tweede punt had te maken met het verdwijnen van de premiespaarregeling. Dit is weliswaar een overheidsmaatregel, maar het heeft u als werknemer wel 0,8% van de loonsom gekost. Onduidelijk was of en hoe dit percentage in het principe-akkoord was verwerkt.

Vervolg
Met de twee bovenstaande punten zijn we aan de slag gegaan. Er zijn verschillende bijeenkomsten gepland en zowel Arcadis als vakbonden hebben deskundigen op pensioengebied geraadpleegd. Uiteindelijk is een nieuw voorstel uit de bus gekomen.

Cruciaal in de wijziging van de pensioenregeling is wat de risicos zijn voor de medewerkers. Hierover is in het Bestuur van het Pensioenfonds stevig gediscussieerd. Uiteindelijk is afgesproken om de actuaris van het Pensioenfonds vragen over het risico te laten beantwoorden die vervolgens worden getoetst door een extern bureau.

De vraagstelling is voor beide partijen in het Pensioenfonds (werknemersdelegatie (zowel actieven als gepensioneerden) en werkgeversdelegatie) inmiddels helder.

Het uiteindelijke rapport verschijnt de tweede week van juni en zal inzicht verschaffen in de risicos. De conclusies van het rapport zullen op Intranet verschijnen.

Vervolgens zullen de vakbonden het principe-akkoord inclusief de nieuwe afspraken aan u voorleggen. Op basis van deze gegevens kunt u dan tot een afgewogen oordeel komen.

Op korte termijn betekent deze beslissing een vertraging, maar we hebben ervoor gekozen ditmaal zorgvuldigheid te laten prevaleren boven snelheid. We zijn er dus nog niet, maar half juni ontvangt u meer informatie.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055)5772640 of per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl

Voor informatie over het mislukte Najaarsakkoord kunt u kijken op www.cnv.nl