VVD



Nieuws

26 mei 2004 - VVD wil verduidelijking over Brits
terrorismerapport

Terrorismewoordvoerder Geert Wilders wil van de ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie meer inzicht in de beoordeling van de bewindslieden over het laatste jaarrapport van het Britse Instituut voor Internationale Strategische Studies. In dit rapport stelt het instituut dat het terroristennetwerk Al-Qaida nog steeds functioneel is. Wilders wil middels schriftelijke vragen van het kabinet weten of deze terreurgroep beschikt over massavernietigingswapens.

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de ministers van BuZa, BZK en Justitie over het laatste jaarrapport van het IISS en uitspraken door Interpol

1. Heeft u kennisgenomen van het laatste jaarrapport van het Britse Instituut voor Internationale Stategische Studies? Wat is uw oordeel hierover? Kunt u de belangrijkste bevindingen uit het rapport van een standpunt en reactie voorzien?

2. Stemmen de beweringen in dit rapport dat Al-Qaida wereldwijd over ruim 18.000 potentiële strijders beschikt en dat de leiding van Al-Qaida nog steeds functioneert, overeen met de inschattingen van m.n. AIVD en MIVD?

3. Hoe beoordeelt u de verklaring in het IISS-rapport dat het al-Qaida-netwerk terroristische cellen in ca 60 landen zou hebben, die in de komende tijd actiever zullen gaan opereren?

4. Hoe beoordeelt u de verklaring in het IISS-rapport dat Al-Qaida door zal gaan met terroristische operaties in Europa en Noord-Amerika waarbij mogelijk van massavernietigingswapens gebruik zal worden gemaakt? Over welke typen massavernietigingswapens zullen islamitische terroristen naar uw inschatting de beschikking krijgen? Zijn er inmiddels aanwijzingen dat terroristen in de Benelux beschikken over massavernietigingswapens, bijv. chemische wapens?

5. Heeft u tevens kennisgenomen van uitspraken van Interpol-topman Noble die heeft verklaard dat de groeiende handel in namaakartikelen een steeds belangrijker bron van inkomsten vormt voor terroristen? Wat wordt door de Nederlandse regering gedaan om deze handel aan banden te leggen en om deze financieringsbron van terrorisme in te dammen?

26 mei 2004