Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 27 mei 2004

Kabinet geeft teveel ruimte voor aanleg bedrijventerreinen

Het kabinet maakt de aanleg van 23.000 hectare nieuwe bedrijventerreinen mogelijk in Nederland. Tegelijkertijd bezuinigt het Rijk op regelingen voor intensiever ruimtegebruik en duurzame bedrijventerreinen. Stichting Natuur en Milieu veroordeelt dit nieuwe beleid dat het kabinet gisteren in het Actieplan Bedrijventerreinen 2004-2008 presenteerde. Bedrijventerreinen nemen veel ruimte in beslag en ontsieren het landschap. Ook gaat de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen ten koste van de bestaande terreinen.

'Er is een wereld aan ruimte te winnen op bestaande bedrijventerreinen. Zoveel nieuwe terreinen zijn niet nodig en doodzonde van onze mooie open ruimte ' volgens Ad van de Biggelaar, algemeen directeur Stichting Natuur en Milieu. Dit blijkt ook uit het onlangs gepubliceerde boek 'Planning van bedrijventerreinen' van de planologen Louw, Needham, Olden en Pen. Gemeenten leggen nu al veel nieuwe terreinen aan. De vestigingsprijzen voor bedrijven zijn daar laag. Bedrijven verhuizen daarom graag van hun oude terrein naar een nieuw terreinen in plaats te investeren op hun oude locatie. Op bestaande bedrijventerreinen is daardoor leegstand.

Ook sluit het kabinet met dit Actieplan de ogen voor de vele kantoren, dienstverlening en kleinere bedrijven die op bedrijventerreinen gehuisvest zijn. Zij horen daar niet thuis. Zij 'misbruiken' ruimte die bedoeld is voor overlastgevende bedrijven. Ze kunnen juist een impuls geven aan na-oorlogse woonwijken en stadscentra.

Stichting Natuur en Milieu is blij dat het Rijk in haar Actieplan het investeringsbudget alleen nog maar gebruikt voor verbetering van verouderde bedrijventerreinen. Helaas is het uitgetrokken bedrag maar de helft van het geld dat werkelijk nodig is. Bovendien blijft het dweilen met de kraan open als de aanleg van nieuwe terreinen gestimuleerd wordt.

Een voorbeeld van het tweeslachtige beleid is het aanwijzen van de Hoeksche als 'toplocatie' die het kabinet steunt bij het aanleggen van nieuwe bedrijfsterreinen. De Hoeksche Waard is een mooi Hollands landschap dat bij een vorig kabinet nog op de lijst om nationaal landschap te worden. Een 'toplocatie' voor bedrijventerreinen hoort daar niet. Ook zal het Rotterdamse bedrijven wegzuigen en maakt het de stimulansen om bestaande bedrijventerreinen in Rotterdam beter te benutten ongedaan.

Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu
Douwe Tiemersma of Roos Kooiman, telefoon 030 - 233 13 28

-----------------------


---- --