Vlaamse overheid

Vlaams minister-president Bart Somers en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen Adelheid Byttebier hebben vandaag Teletolk officieel voorgesteld.

Teletolk is een instrument waarmee doven en slechthorenden met horenden kunnen communiceren via de telefoon. Een teletolk van de Vlaamse Infolijn fungeert daarbij als tussenpersoon. Hij brengt het contact tussen doven en horenden tot stand.

Teletolk is het resultaat van een samenwerking tussen de Vlaamse Infolijn en het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap. Zowel de minister-president als Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen waren van bij de aanvang bij dit project betrokken.

Teletolk bestaat al sinds maart 2000, maar werkt sinds kort met een nieuwe technologie waardoor de dienst nog toegankelijker wordt, een chatbox via internet. Onderzoek wees uit dat doven en slechthorenden zeer frequent computer en internet gebruiken. Dat dit initiatief zeer belangrijk is, blijkt uit de positieve reacties van de dovenorganisaties zelf.

Tot nu kunnen doven en slechthorenden met horenden communiceren via een zogenaamde Minitel of Alto. Dit zijn toestellen met een beeldscherm waarop een tekst kan worden getypt en ontvangen. De dove persoon typt een tekst in, die door een medewerker van de Vlaamse Infolijn wordt vertaald naar de horende persoon en omgekeerd. Meer en meer echter blijkt deze technologie achterhaald. Daarom werd in het voorjaar van 2003 door het Vlaams Fonds en de Vlaamse Infolijn een alternatief gezocht voor de Minitels.

De al bestaande chatfunctie van de Vlaamse infolijn bood de perfecte oplossing. De communicatie kan nu via de gewone pc en het internet verlopen, wat een groot voordeel biedt in vergelijking met de verouderde Minitels.

Via de website www.vlaanderen.be/teletolk kunnen de gebruikers een Teletolksessie opstarten. De gebruiker kan zijn bericht/vraag door middel van een chatgesprek doorgeven aan een voorlichter van de Vlaamse Infolijn. Die belt naar de ontvanger en leest de tekst voor. Een gesprek tussen ontvanger en dove/slechthorende vindt plaats waarbij de teletolk fungeert als tussenpersoon. Teletolk is elke werkdag bereikbaar van 9 tot 19 uur.

Minister-president Bart Somers en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen Adelheid Byttebier zijn opgetogen over het initiatief. Het brengt dove en slechthorende personen alvast een stap dichter bij het zelfstandig organiseren van hun dagdagelijks leven en is een mooi voorbeeld hoe een nieuwe technologie antwoord kan bieden op concrete noden.