Keuringsdienst van waren


Gebruiksaanwijzing op bestrijdingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik kan vaak beter

May 27 2004

Op veel producten voor de bestrijding van ongedierte, insecten en onkruid ontbreken de juiste gebruiksvoorschriften. Dat kan leiden tot ongewenste risico's voor consumenten. In het geval van insectenbestrijdingsmiddelen voor gebruik binnenshuis voldeed bijna de helft van de producten niet aan de etiketvoorschriften.

De VWA sprak afgelopen dinsdag met de brancheverenigingen en andere belanghebbenden over maatregelen om de overtredingen terug te dringen. De branche dringt zelf ook aan op een harde aanpak van overtreders. De VWA deed in 2003 onderzoek naar de soort en omvang van overtredingen van de Bestrijdingsmiddelenwet. Als gebruiksvoorschriften bij bestrijdingsmiddelen niet aan de eisen voldoen, kan dat onveilig gebruik in de hand helpen. Dinsdag 25 mei sprak de VWA met belanghebbenden uit de sector over de overtredingen. De brancheverenigingen benadrukten tijdens dit overleg dat overtreders vaak kleinere bedrijven zijn die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging.

Het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) werkt aan verbetering van etiketteringsvoorschriften. De daadwerkelijke invoering van deze verbeteringen is afhankelijk van het moment waarop de wetswijzigingen worden ingevoerd. Dat betekent dat producten die aan deze voorschriften moeten voldoen, in de loop van 2005 in de winkels verschijnen. De VWA zal later dat jaar streng optreden tegen bedrijven die niet aan de wettelijke eisen voldoen.