Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
36

Directie:
voorlichting

27-05-2004

Status:
informatie

Bestrijding analfabetisme: lat moet hoger

Het aantal functioneel analfabeten dat deelneemt aan een alfabetiseringscursus moet verder omhoog. Een van de initiatieven die moet bijdragen aan de toename van het aantal cursisten is het oprichten van de Stichting Lezen & Schrijven. Deze stichting zal fungeren als marktmeester om te zorgen dat ideeën en initiatieven worden uitgewisseld tussen bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke instellingen. Het werk van de stichting vormt een aanvulling op de bestaande activiteiten, van het Centrum voor innovatie van opleidingen (Cinop). Beide organisaties ontvangen van het ministerie van OCW jaarlijks 200.000 euro. Dat staat in het herziene plan van aanpak dat staatssecretaris Nijs (onderwijs) vandaag aan de Tweede Kamer stuurt.
Functioneel analfabeten zijn mensen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven om volwaardig te kunnen meedraaien in de samenleving. Bij de start van de alfabetiseringscampagne in 2002 was ten doel gesteld om 5 procent (12.500 mensen) van de doelgroep te bereiken. In het jaar 2001-2002 zijn 5.000 cursisten bereikt, het jaar 2002-2003 waren dat er 5.600. Er wordt dus vooruitgang geboekt, maar nog te weinig. Het doel van 12.500 cursisten is nog niet in zicht, maar het is beter te blijven streven naar een man op de maan dan het hoofd in de schoot leggen, aldus Nijs. Daarom moet langs andere wegen nog meer gebeuren.

Het resultaat moet worden verbeterd door onder andere lokale en regionale initiatieven te stimuleren, doelgroepen met maatwerk te benaderen en het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij het alfabetiseringswerk te betrekken. Een van de doelgroepen die zal worden benaderd zijn WAOers. Het aantal functioneel analfabeten in deze groep ligt waarschijnlijk hoger dan gemiddeld. Wanneer de lees- en schrijfvaardigheid van deze WAOers op peil wordt gebracht, vergroot dat hun kansen op de arbeidsmarkt. De aanpak bij dit soort doelgroepen vraagt ook om een sterke betrokkenheid van andere ministeries, zoals het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl