Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap



VAN DER LAAN STELT BEZUINIGINGEN MCO EN WERELDOMROEP VAST

Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media wil de bezuiniging op de omroeporkesten invullen door het Radio Symfonie Orkest op te heffen. Tegelijkertijd worden het Radio Kamerorkest en het Radio Filharmonisch Orkest versterkt, waar mogelijk met musici van het Radio Symfonie Orkest. Dit betekent een bezuiniging van 6,5 miljoen euro. Van der Laan volgt hiermee grotendeels het advies van het Muziek Centrum van de Omroep (MCO). Gezien het relatief grote aanbod aan symfonische muziek in Nederland vindt Van der Laan opheffing van het Radio Symfonie Orkest het minst schadelijk voor het totale repertoire. Daarnaast heeft Van der Laan de bezuiniging op de Wereldomroep vastgesteld op 5,5 miljoen euro. De bezuinigingen zijn het gevolg van de afspraken die in het Hoofdlijnenakkoord Balkenende II zijn gemaakt.

Opheffen van het Radio Symfonie Orkest betekent een besparing van 7 miljoen euro. Het MCO heeft aangegeven dat er 500.000 euro intern bezuinigd kan worden. Voor de versterking van de twee andere orkesten trekt Van der Laan 1 miljoen euro uit. Het saldo komt daarmee op 6,5 miljoen euro. Tijdens de behandeling van de mediabegroting 2004 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een bezuiniging van 5,5 tot 7,5 miljoen euro op de omroeporkesten. Het MCO stelde voor het Radio Symfonie Orkest op te heffen en de andere twee klassieke orkesten te versterken. De raad van bestuur van de Publieke Omroep was voor fusie tussen het Radio Kamerorkest en het Radio Symfonie Orkest. De Raad voor Cultuur, die zijn advies vooral baseerde op de rol die de omroeporkesten voor de publieke omroep spelen, adviseerde de fusie-variant. Van der Laan wil de bezuiniging op de omroeporkesten evenwel in het kader van het totale orkestenbestel zien. Uitgangspunt voor haar is dat de luisteraar op podia of radio er zo min mogelijk van merkt. Met de opheffing van het Radio Kamerorkest zou het enige zelfstandige kamerorkest in Nederland verdwijnen. Bovendien zou er langdurige onduidelijkheid kunnen bestaan over het artistieke profiel van het fusieorkest. De lacunes die door het opheffen van het Radio Symfonie Orkest ontstaan in de programmering van Vredenburg (Utrecht) en het Concertgebouw (Amsterdam) kunnen door de andere symfonie orkesten in Nederland opgevangen worden.

Bij de Wereldomroep heeft Van der Laan een bezuiniging aangekondigd tussen de 4,5 en 6,5 miljoen euro. Het bedrag is nu vastgesteld op 5,5 miljoen euro. De Wereldomroep heeft aangegeven dit jaar al 2,3 miljoen euro bezuinigd te hebben en in de komende twee jaar nog 2,1 miljoen te kunnen bezuinigen op de distributie. Over de resterende bezuiniging van 1,1 miljoen euro in 2007 zal Van der Laan nader overleg met de Wereldomroep voeren.

Noot voor de redactie,