LIJST PIM FORTUYN

LPF eist nieuw alimentatiesysteem 'met een hart'

PERSBERICHT

Den Haag, 27 mei 2004

LPF EIST NIEUW ALIMENTATIESYSTEEM 'MET EEN HART'

De Lijst Pim Fortuyn verwacht van minister Donner een gedegen en goed beargumenteerd voorstel voor een nieuw systeem van kinderalimentatie, dat recht doet aan de persoonlijke situatie van vaders en moeders. Woordvoerder Margot Kraneveldt heeft tijdens het hoofdlijnendebat vanochtend de voorgelegde wetswijziging van de minister in harde bewoordingen naar de prullenbak verwezen.

De LPF noemt Donners voorstel afstandelijk, droog, en vooral financieel van aard. Margot Kraneveldt: 'De minister is volgens ons niet uit op een rechtvaardiger kinderalimentatiesysteem, maar op een ordinaire bezuiniging. Veel ouders kunnen, vanwege alle nare situaties die een echtscheiding nu eenmaal met zich mee brengt, slechts met grote moeite samen goede afspraken maken over de verzorging van de kinderen en het delen van de kosten daarvan. Vaak moet de rechter eraan te pas komen. De minister geeft in zijn toelichting op het voorstel geen enkele blijk van betrokkenheid bij de gevoelens van onmacht en onrechtvaardigheid die veel ex-partners hebben. De kinderen zijn letterlijk en figuurlijk 'het kind van de rekening'.'

De belangrijkste reden waarom je een dergelijk stelsel zou willen wijzigen is omdat de bestaande regeling onrechtvaardig is, of als zodanig wordt ervaren. Een nieuw alimentatiesysteem dient deze onrechtvaardigheden volgens de LPF weg te nemen.

'U gedraagt zich als een afstandelijke schriftgeleerde', verweet LPF-Kamerlid Margot Kraneveldt de minister. 'Wanneer u met een nieuw voorstel komt, moet er aandacht zijn voor het menselijke leed en het rechtvaardigheidsgevoel van de ouders. Een nieuw stelsel moet gebaseerd zijn op een eerlijke draagvlakmeting die in redelijkheid en billijkheid rekening houdt met veranderende omstandigheden, niet alleen aan de betalende, maar ook aan de ontvangende zijde'.

De manier waarop minister Donner de Kamer te verstaan gaf dat zij hem niet had begrepen en dat alles een misverstand was, heeft Kraneveldt als zeer ergerlijk ervaren. 'De arrogantie waarmee deze minister keer op keer meent de Kamer de les te moeten lezen, is stuitend. Het is zonneklaar dat hij zelf met een slecht wetsvoorstel is gekomen, en ik ben blij dat de Kamer vrijwel unaniem tot datzelfde oordeel is gekomen.'