NIRIA

Daling risicos asfaltfrezers, Windesheim wint afstudeerprijs

27 mei 2004, S.2.33/2133/AK

Daling gezondheidrisicos asfaltfrezers
Hogeschool Windesheim wint NIRIA-Afstudeerprijs

DEN HAAG - Met het vernieuwde ontwerp van asfaltfreesmachines realiseren twee studenten van de Christelijke Hogeschool Windesheim een verlaging van de gezondheidsrisicos voor wegwerkers. De inmiddels afgestudeerde werktuigbouwkundigen ing. J. Stoker en ing. P.S. van den Berg realiseerden een reductie van de uitstoot van stof met daarin het kankerverwekkende kwarts. De heren ontvingen hiervoor de NIRIA-Afstudeerprijs. De uitreiking vond plaats op 27 mei op Schiphol.

Bij onderhoud- en reparatiewerkzaamheden wordt asfalt verwijderd door een asfaltfreesmachine. Hierbij komen hoge concentraties stof vrij, die het kankerverwekkende kwarts bevatten. Dit levert onacceptabel hoge gezondheidsrisicos op. In dit project hebben Stoker en Van den Berg, middels het strategisch plaatsen van water met additief en lucht, de kwartstofemissie gereduceerd. De installatie is universeel toepasbaar op elke asfaltfreesmachines. De techniek kan ook ingezet worden bij andere (kwarts)stofproblemen. De grote maatschappelijke relevantie en de realiteitszin hebben bijgedragen aan de overwinning. De eerste prijs leverde Stoker en Van den Berg EUR 2000,- op. De hogeschool Windesheim heeft een jaar de wisseltrofee behorende bij de Afstudeerprijs in bezit.

Tweede prijs
De tweede prijs werd uitgereikt aan ing. S.J.C. Gijsen en B.J.P. Kersten, afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool Eindhoven in technische computerkunde. De twee ontwikkelde een simulatie van een rolstoelbesturing, die ervoor moet zorgen dat kinderen met een motorische handicap zich kunnen trainen in het besturen van een elektrische rolstoelbesturing. Met de tweede prijs sleepten Gijsen en Kersten een bedrag van EUR 1500,- in de wacht.

Derde prijs
De inzending van ing. S. van der Putte en ing. M.F. Lau, werktuigbouwkundigen van de hogeschool INHOLLAND Alkmaar werd gewaardeerd met de derde prijs. Zij hebben een bepaalde nozzle specificatie getest. De maximale spanning in een nozzle werd getest. Voor overbelasting die bleek te kunnen ontstaan, is naar oorzaken en oplossingen gezocht. De derde prijs is een bedrag van EUR 1000,-.

De uitreiking van de 27e NIRIA-Afstudeerprijs vond plaats op 27 mei in de Hangar van de Dutch Dakota Association op Schiphol Oost, temidden van een aantal klassieke datoktas.

Afstudeerprijs
Jaarlijks organiseert de Nederlandse Ingenieursvereniging NIRIA de Afstudeerprijs, om zo de kwaliteit en de diversiteit van de technische hbo-opleidingen en van de techniekstudenten voor het voetlicht van de maatschappij, overheid en het bedrijfsleven te brengen. NIRIA beoogt hiermee een positieve bijdrage te leveren aan het imago van de techniek en de postitie van de ingenieur in het bijzonder.

NIRIA
De Nederlandse Ingenieursvereniging NIRIA is dé beroepsvereniging voor hbo-ingenieurs. Het leveren van een positieve bijdrage aan het imago van techniek in de maatschappij is één van de doelen die zij zichzelf stelt. Daarnaast profileert NIRIA zich als kennisnetwerk van en voor haar leden.

De NIRIA-Afstudeerprijs 2004 werd mede mogelijk gemaakt door United Technical Solutions

Noot aan de redactie: Meer informatie over de NIRIA-Afstudeerprijs vindt u op www.niria.nl/afstudeerprijs. Voor vragen kunt u terecht bij Astrid Kramer, tel. (070) 352 21 41, pr@niria.nl. Digitale fotos en afbeeldingen zijn verkrijgbaar. Voor een compleet overzicht van de inzendingen kunt u bij Astrid Kramer een exemplaar van het juryrapport opvragen.

27 mei 04 16:15