Provincie Noord-Brabant

Persbericht                                       
                                                  

Provinciale inkomsten lopen terug

Provincie besteedt meeste extra geld op sociaal en cultureel terrein

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen 14 miljoen euro extra inzetten voor hun beleid op sociaal en cultureel gebied (jeugdbeleid, sociale veiligheid en monumenten). Hiermee geven zij uitvoering aan de moties van Provinciale Staten om binnen die sectoren extra inspanningen te leveren. De extra uitgaven zijn mogelijk dankzij een nog vrije bestedingruimte van in totaal 37,5 miljoen euro voor de periode 2004-2007. Voor toekomstige financiële injecties aan investeringsprojecten met derden reserveert het college alvast 10 miljoen euro. Verder wordt 3,3 miljoen euro uitgetrokken voor de reconstructie van het landelijk gebied van Brabant.

In november 2003 hebben Provinciale Staten in een aantal moties gesteld dat de sociale en culturele pijler in het provinciale beleid extra ondersteuning moest krijgen. Met de Voorjaarsnota 2004 geven Gedeputeerde Staten hier invulling aan. Voor de komende jaren willen Gedeputeerde Staten een voorzichtig financieel beleid hanteren met behoud van ambities. Gedeputeerde Peter van Vugt: "We hebben te maken met teruglopende inkomsten. Desondanks hebben we ons de taak gesteld de komende jaren financiële injecties te doen in grote ontwikkelingsprojecten binnen de provincie. Hiervoor maken we een aparte reserve met een beginbedrag van 10 miljoen euro, zodat van de Reserve Brabant 2050 43,7 miljoen kan worden ingezet voor grote ontwikkelingsprojecten".

In de Voorjaarsnota 2004 wordt 2,4 miljoen euro uitgetrokken voor veiligheidsbeleid, vooral op het terrein van sociale veiligheid. Gemeenten in Brabant zullen in hun taken en verantwoordelijkheden worden ondersteund.
Voor sociale en culturele aspecten binnen de reconstructie van het landelijk gebied in Brabant wordt 750.000 euro extra uitgetrokken. Hiermee kunnen dorpsontwikkelingsplannen worden meegefinancierd en de daaruit voortkomende projecten.
Een bedrag van bijna twee miljoen euro is bestemd voor het instandhouden van monumentale kerken, boerderijen en molens. De extra gelden zijn is ook bedoeld om jonge mensen te stimuleren zich te bekwamen in het restauratievak.
Aan de ondersteuning van mantelzorg, vrijwilligerszorg en zelfhulp binnen de zorg wordt 950.000 euro extra besteed.
Naar jeugd en onderwijs gaat zes miljoen euro extra, die vooral bestemd is voor de aanpak van de wachtlijsten bij de jeugdzorg en versterking van de pleegzorg.
Voor het Nationaal monument kamp Vught komt 450.000 euro vrij waardoor het mogelijk blijft het monument entreevrij te houden.
Voor de afronding en de uitvoering van de reconstructieplannen is een bedrag van 3,3 miljoen euro beschikbaar.

Minder inkomsten
De budgettaire ruimte van 37,5 miljoen euro die de provincie beschikbaar heeft voor de periode 2004-2007 is het gevolg van incidentele meevallers, zoals een hoger rekeningsresultaat en hogere dividendinkomsten. Voor de komende jaren worden echter financiële tegenvallers verwacht. Zo dalen de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Verder duiden de laatste berichten uit Den Haag erop dat door achterblijvende rijksuitgaven de uitkeringen voor 2004 uit het Provinciefonds lager zullen uitvallen.
Om de weerstandscapaciteit te versterken, creëren Gedeputeerde Staten een aparte risicoreserve waarin 10 miljoen wordt gestort. Hierdoor kan de Reserve Brabant 2050, die voor een belangrijk deel is bezwaard met risicoafdekkingen, al deels vrijkomen voor investeringen in grote projecten. De bedoeling is om uiterlijk in 2005 de Reserve vrij te hebben van risicoafdekkingen. Daarmee komt dan t/m 2007 een bestedingsruimte beschikbaar van ruim 43 miljoen euro.

Flexibele organisatie
Van de provincie wordt verwacht dat zij slagvaardig reageert op maatschappelijke ontwikkelingen. De provinciale organisatie en werkprocessen moeten daar zoveel mogelijk op worden afgestemd. Binnen de provinciale organisatie is momenteel een veranderingsproces gaande dat mede beoogt een flexibele organisatie te hebben die sneller kan reageren op taakverschuivingen en piekbelastingen. Hiervoor is extra tijdelijk formatiecapaciteit nodig. De daarvoor benodigde 1 miljoen euro per jaar wordt gecompenseerd door minder werk uit te besteden en minder adviesbureaus in te schakelen.
Tegelijkertijd streeft het college de komende jaren naar een afname van de omvang van de provinciale organisatie met vijftig formatieplaatsen. Deze afname is mogelijk doordat met behulp van automatisering en informatisering, provinciale taken efficiënter kunnen worden uitgevoerd.

---

Datum
27 mei 2004
Nummer
..136


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

---- --