Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de opsporing van vandalen die treinstellen bekladden met graffiti

Antwoorden op kamervragen over de opsporing van vandalen die treinstellen bekladden met graffiti

17 mei 2004

Vragen van de leden Externe link Van Hijum en Externe link Algra (beiden CDA) aan de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de opsporing van vandalen die treinstellen bekladden met graffiti. (Ingezonden 22 maart 2004)

---


1. Vraag Bent u bekend met het project Graffiti-bestrijding dat wordt uitgevoerd door de dienst Spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), gericht op de opsporing van vandalen die treinstellen bekladden met graffiti?


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Klopt het dat de Spoorwegpolitie dit project binnen afzienbare termijn zal beëindigen?


2. Antwoord Het project, dat gestart is op 1 april 2001, heeft een looptijd van 3 jaren. De beëindiging houdt evenwel niet in dat de Dienst Spoorwegpolitie haar inspanningen op het gebied van graffitibestrijding tot een einde brengt. Naar aanleiding van de in het project opgedane ervaring en inzichten, zal graffitibestrijding in de structuur en de werkwijze van de Dienst Spoorwegpolitie worden opgenomen. De 9 decentrale units worden belast met de feitelijke bestrijding van "graffiti-misdrijven", waarbij zij ondersteund worden door coördinerende deskundigheid op centraal niveau.


3. Vraag Kunt u aangeven tot welke concrete resultaten het project heeft geleid? Hoeveel daders zijn opgepakt, welke straffen zijn toegekend en in hoeverre kon de veroorzaakte schade op de daders worden verhaald?

3. Antwoord
Het project heeft tot de navolgende concrete resultaten geleid: De Dienst Spoorwegpolitie kent thans een meer structurele werkwijze en aanpak van de problematiek rondom graffiti. Er is een registratiesysteem, genaamd Edison, opgezet. Er zijn afspraken gemaakt met de railvervoerders met betrekking tot het signaleren van de problematiek rondom graffiti en er is sprake van een meer gestructureerde aanpak van de problematiek rondom graffiti bij de railvervoerders. Gedurende de looptijd van het project zijn 44 daders aangehouden, waarvan een deel tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf is veroordeeld.


4. Vraag Klopt het dat deze vorm van treinvandalisme veelal in georganiseerd verband plaatsvindt? Zo ja, bent u van mening dat deze mate van organisatie een specifieke en gerichte aanpak vereist?

4. Antwoord
Ja. Een specifieke aanpak is gewenst, gelet op het gegeven dat bepaalde dadergroepen ook buiten de Nederlandse grens actief zijn. Zij brengen graffiti aan op plaatsen buiten Nederlands grondgebied, doch nodigen ook niet-Nederlandse dadergroepen uit om hun activiteiten in Nederland uit te oefenen. Daarnaast onderhouden bepaalde dadergroepen internetsites, brengen periodiek eigen bladen uit en maken reclame voor bepaalde producten, zoals spuit-caps voor spuitbussen.


5. Vraag Wat zijn de gevolgen van de beëindiging van het project voor de aanpak van deze vorm van vandalisme?

5. Antwoord
Zie antwoord bij vraag 2.


6. Vraag Welke preventieve en repressieve maatregelen bent u in overleg met de NS, ProRail en de Spoorwegpolitie van plan te nemen tegen het graffiti-probleem?

6. Antwoord
Er wordt door NS en ProRail getracht om graffitispuiten te voorkomen of ontmoedigen langs verschillende wegen, zoals door voorlichting op scholen, toezicht (zowel menselijk als met behulp van camera's), het aanbrengen van makkelijk te reinigen materialen, het snel verwijderen van graffiti op voertuigen, haltes en in stations, de inrichting van een centraal meldpunt voor publiek en personeel en aangifte bij de politie waar mogelijk (in verband met de bewijslast). Op plekken die regelmatig worden beklad, worden anti-graffiti-coatings gebruikt. NS onderzoekt momenteel met ProRail de mogelijkheden om de beveiliging van opstelterreinen op een hoger niveau te tillen. Graffiti komt immers vaak voor op deze terreinen. Nog dit jaar wil NS hiermee starten.
Alle aangetroffen graffiti wordt digitaal vastgelegd. Deze opnamen worden opgenomen in het al genoemde digitale registratiesysteem, Edison. Aan de hand van de uit dit systeem geanalyseerde informatie vindt een dadergerichte aanpak plaats.
---

---

---

---