Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

27/05/04 Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix roept op: doe mee!

Het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix heeft donderdag 27 mei 2004 tijdens een persconferentie de eerste plannen gepresenteerd voor de viering van het zilveren ambtsjubileum van Koningin Beatrix. Tegelijkertijd heeft het Comité de bevolking opgeroepen om met ideeën te komen voor het jubileumjaar, en om deel te nemen aan de activiteiten.

Op 30 april 2005 is het precies 25 jaar geleden dat Hare Majesteit de Koningin het Koningschap van het Koninkrijk der Nederlanden op zich nam. Vanaf eind april tot eind 2005 wordt er, verspreid over het Koninkrijk, een aantal activiteiten georganiseerd. De voorbereiding van het programma is in handen van het Nationaal Comité, dat eerder dit jaar door het kabinet werd ingesteld.

Het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix heeft drie doelstellingen geformuleerd voor de programmering van de viering van het regeringsjubileum van Koningin Beatrix:


1. Het geven van inzicht in de wijze waarop de Koningin invulling geeft a an haar functie (als staatshoofd en deel van de regering; als hoofd van de natie).

2. Het vragen van aandacht voor de rijkdom van de samenleving, waarvan de Koningin de eenheid symboliseert: de traditionele kenmerken, de nieuwe mo gelijkheden en bijzondere ontmoetingen.
3. Het bijdragen aan een hernieuwd bewustzijn en kennis van ons staatsbestel, zijn historische context, zijn bijzondere kenmerken en zijn Europese toekomst.

De plannen van het Comité verkeren nog in een pril stadium. De komende maanden worden de diverse onderdelen verder uitgewerkt, en aangevuld met reacties en ideeën vanuit de bevolking.
Begin 2005 wordt een compleet programma gepresenteerd.

Het jubileumjaar gaat van start op 29 en 30 april 2005 in Amsterdam en Den Haag. In Amsterdam is er op 29 april 's avonds een feestelijk publieksevenement. In Den Haag vindt op 30 april 's ochtends een eigentijdse viering plaats. In de middag en avond zijn er op verschillende plaatsen in Den Haag feestelijke evenementen voor een breed publiek.
De viering van het Zilveren Regeringsjubileum wordt eind december 2005 afgesloten.

De programmering van de viering is onder te verdelen in 3 categorieën. In de eerste plaats zijn er nationale evenementen en landelijke activiteiten die door het Nationaal Comité zijn geïnitieerd of worden gecoördineerd. Deze activiteiten vinden zowel in Nederland als op de Nederlandse Antillen en Aruba plaats .
In de tweede plaats zijn er de door het Nationaal Comité gestimuleerde en gecoördineerde provinciale en regionale activiteiten. Voor de programmering, inhoud en uitvoering van deze activiteiten ligt de verantwoordelijkheid bij de provincies. Als onderdeel van deze activiteiten zal de Koningin aan elk van de provincies een bezoek brengen.
Ten slotte zijn er de overige, door anderen geïnitieerde activiteiten en evenementen die de drie doeleinden van het Nationaal Comité ondersteunen.

Vanaf vandaag is actuele informatie hierover te vinden op de speciaal ingerichte website van het Nationaal Comité. Het adres is: www.25jaarkoninginbeatrix.nl . Op deze website staat de rubriek 'Doe mee!' centraal. In deze rubriek wordt de bevolking opgeroepen met ideeën te komen die kunnen aansluiten bij de vieringen.

Voor het jubileumjaar wordt een speciaal logo ontwikkeld, dat het herkenningsteken moet worden van de viering. Hiervoor is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven onder studenten van creatieve opleidingen. Op de laatste dag van de inzendingtermijn, maandag 24 mei jl., waren er 55 inzendingen binnen. De jury, bestaande uit vijf leden van het dagelijks bestuur van het Comité, zal de inzendingen beoordelen en spoedig het gekozen ontwerp bekend maken.