Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 27 mei 2004

Toegangscontrole bedrijven en terreinen kan volgens Kaba Nederland 100% veilig

NIJMEGEN - Diverse media brachten onlangs alarmerende berichten naar buiten dat tienduizenden Nederlandse bedrijven gebruikmaken van onveilige toegangscontrolesystemen. Toegangspasjes zouden op grote schaal worden gekopieerd. Volgens Kaba Nederland BV - onderdeel van de Kaba Groep uit Zwitserland - is het echter wel degelijk mogelijk om een waterdichte toegangscontrole te realiseren.

Veel toegangscontrolesystemen werken op basis van kaarten met barcodes of magneetstrips. Volgens Kaba bieden deze echter geen of slechts matige beveiliging. "Bij objecten met een hoog risico zou daarom een tweede controle moeten plaatsvinden, in de vorm van een pincode of biometrische verificatie", stelt R. Claasen van Kaba Nederland. "Ook voorhoudkaarten worden veel gebruikt. Daarbij zijn verschillende beveiligingsniveaus te onderscheiden. Enkele types zijn eenvoudig te kopiëren met een digitale recorder. Het gaat dan met name om kaarten die altijd hetzelfde kaartnummer uitzenden. De beste voorhoudkaarten, zoals de Kaba Legic, hebben daarom een extra beveiliging ingebouwd tussen de kaart en de kaartlezer. Het kaartnummer is daarbij gecodeerd en dus onmogelijk te kopiëren. Daarmee is de toegangscontrole honderd procent veilig."

Niet alleen het kopiëren van kaarten vormt een risico. Kaarten kunnen ook een tweede maal worden besteld. Om dit risico uit te sluiten, maakt Kaba Legic gebruik van een programmeerkaart. Daarmee wordt een uniek nummer aangebracht op de toegangskaart. Elke opdrachtgever heeft een unieke kaart. Toegangskaarten kunnen dus alleen worden gemaakt als de opdrachtgever de betreffende programmeerkaart ter beschikking stelt. "In alle gevallen geldt natuurlijk dat een elektronisch toegangscontrole systeem onderdeel moet zijn van een totaal beveiligingsplan, waarbij risico's en technische maatregelen optimaal op elkaar moeten zijn afgestemd", aldus R. Claasen van Kaba Nederland.

Info: www.kaba.nl

Noot voor de redactie (