Regering.nl

Ministeries recent
Kamerstukken
Afbeelding van het gebouw van het ministerie van VWS 27 mei 2004 ROSS: 'BEMOEIZORG', DESNOODS ONDER DWANG

Staatssecretaris Ross (VWS) wil dat hulpverleners sneller hulp aanbieden aan mensen die er niet om vragen. In laatste instantie kan deze 'bemoeizorg' ook onder dwang worden toegepast.

Dat heeft de staatssecretaris gezegd in een toespraak op een congres over 'bemoeizorg'. Bij bemoeizorg gaat het om mensen om mensen die zelf niet om hulp kunnen of willen vragen. Het gaat zowel om 'het stille leed achter de voordeur' als om 'mensen die op straat verkommeren'.

De staatssecretaris verwees in haar toespraak naar een recent advies van de Gezondheidsraad, waarin wordt geconcludeerd dat jaarlijks ongeveer 24.000 mensen met ernstige psychiatrische problemen geen contact hebben met hulpverlening. Een op de drie verkeert geregeld in acute nood. Volgens Ross moeten hulpverleners deze mensen vaker hulp aanbieden, ook ongevraagd.

De staatssecretaris ziet het als taak van de gemeenten om te functioneren als regisseur voor de hulpverlening. In de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) krijgen de gemeente de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goed stelsel van ondersteuning. 'De gemeente hoort initiatief te nemen en partijen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid', aldus Ross.

In het uiterste geval sluit de staatssecretaris dwang niet uit: 'Wanneer die bemoeizorg niet helpt, wil het kabinet dat er laatste redmiddel dwang wordt toegepast, zodat mensen niet maatschappelijk teloor gaan. Daar heb je een sluitend stelsel van maatschappelijke ondersteuning voor nodig en dat willen we bereiken met de WMO'.

Na het zomerreces stuurt Ross een plan naar de Tweede Kamer over de aanpak van verloedering en overlast.

Bron:



Zie het origineel
Speech staatssecretaris Ross