Socialistische Partij

`Gesjoemel bij Ministerie van Onderwijs diepgaand onderzoeken'

27-05-2004 * Fenna Vergeer (SP) is geschokt door steeds weer opduikende berichten over frauduleuze praktijken bij de top van het Ministerie van Onderwijs. "De maat is vol," aldus Vergeer. "Het ministerie kan zo niet blijven voortmodderen, er moet nu snel worden ingegrepen." Een brief van klokkenluidende ambtenaren van het ministerie is nu voor de voltallige Kamer de druppel die de emmer doet overlopen.

Fenna Vergeer Vergeer maakt zich al een tijd kwaad over alle berichten die de afgelopen tijd naar buiten zijn gekomen: "In een periode waarin zelfs de minima worden gekort, worden bij OCW op onrechtmatige wijze de zakken gevuld." Vrijdag maakte het VPRO-programma Argos melding van zelfverrijking van een projectleider van OCW door de frauduleuze verstrekking van subsidies, waar Vergeer eerder vragen over had gesteld. Gisteren werd er in de Volkskrant melding gemaakt van beschuldigingen van voormalige ambtenaren, aan het adres van de huidige directeur-generaal van OCW, over betrokkenheid bij illegale contractverstrekking.

Deze week hebben ambtenaren van het ministerie anoniem brieven verstuurd aan een aantal Tweede-Kamerleden, waarin zij spreken over onterechte promoties, salarisverhogingen en reiskostenvergoedingen bij de top van OCW. De ambtenaren waarschuwen dat `graaien uit de ruif met gemeenschapsgeld' jarenlang kon doorgaan.

Sinds de HBO-fraude zijn er bij OCW maatregelen genomen om de interne controle te verbeteren, maar echt veel beter gaat het nog niet zoals blijkt uit deze berichten en het rapport van de algemene rekenkamer. In deze zelfde periode zijn de kamers van de minister en staatssecretarissen van het ministerie voor een half miljoen euro verbouwd, hiermee spannen zij de kroon in dit kabinet. "Al deze berichten geven nog maar eens aan wat voor een schaamteloze cultuur er lijkt te heersen binnen de top van OCW," aldus Vergeer, "In al deze gevallen moet de onderste steen boven."

De vaste kamercommissie voor Onderwijs heeft minister Verhoeven om opheldering gevraagd. Naar aanleiding van haar reactie zal een debat volgen. Als de antwoorden onbevredigend zijn, eist de SP een onafhankelijk onderzoek.