Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl


Wiebe Alkema
070 370 7225

4471
27.05.04

OPVRAGEN GEGEVENS BIJ FINANCIELE INSTELLINGEN MOGELIJK

Financiële instellingen worden met ingang van 1 juni 2004 verplicht mee te werken aan de verstrekking van zogeheten identificerende gegevens van personen als dat in het belang van een strafrechtelijk onderzoek noodzakelijk is. Dit is mede het gevolg van Europese regels die op 16 oktober 2001 in Luxemburg door de lidstaten zijn gemaakt met het oog op verbetering van de bestrijding van verschillende vormen van financieel-economische criminaliteit die zich zowel nationaal als internationaal voordoet. Ook kan sneller informatie worden uitgewisseld bij een aanvraag om rechtshulp.
Identificerende gegevens betreffen onder meer naam, adres, woonplaats, geboortedatum en rekeningnummers. Deze informatie is van belang bij aanvang van een strafrechtelijk onderzoek.
Bij verdenking van een misdrijf waar een gevangenisstraf van vier jaar of meer op staat, kan de officier van justitie ook andere dan identificerende gegevens vorderen, zoals gegevens over transacties. Gegevens over financiele transacties en geldstromen kunnen inzicht bieden in patronen van contacten en handelingen en zijn in veel opsporingsonderzoeken van belang.
Indien het bovendien gaat om een misdrijf dat door zijn aard een ernstige inbreuk maakt op de rechtsorde, dan kan de officier van justitie na toestemming van de rechter-commissaris ook zogenaamde gevoelige gegevens vorderen. Het gaat bijvoorbeeld om iemands godsdienst of levensovertuiging. Informatie over dit soort gegevens kan bijvoorbeeld van belang zijn voor de opheldering van terroristische misdrijven of van een ernstige zedenzaak.


----------------------------

27 mei 04 16:53