D66

D66-lijsttrekker Sophie in t Veld vindt het jammer dat haar collega-lijsttrekkers van GroenLinks en PvdA de gedragscode over de vergoedingen van Europarlementariërs lijken te misbruiken voor publicitair gewin. Deze twee partijen presenteerden vandaag een herziene versie van de gedragscode uit 1999.

In t Veld: De Nederlandse burger heeft recht op helderheid, transparantie en zorgvuldigheid als het aankomt op hoe Europarlementariërs omgaan met hun vergoedingen. D66 wil meedoen aan een goed doordachte gedragscode, die geen ruimte laat voor verschillende interpretaties of loopholes bevat. Er moet heel zorgvuldig nagedacht worden over dit onderwerp. De zevenentwintig verkozen Nederlandse EP-leden moeten dat straks, na 10 juni in goed onderling overleg regelen. Niet zoals wat GroenLinks en de PvdA blijkbaar willen midden in een campagne, om publicitaire redenen, iets snel in elkaar te timmeren.

In t Veld vindt het jammer om te moeten constateren dat GroenLinks en PvdA niet de moeite hebben genomen om de derde initiatiefnemer van de huidige gedragscode uit 1999, D66, bij een vernieuwde opzet te betrekken. Het komt op de D66er als amateuristisch over: Ik sta open voor een gesprek, maar wil eerst exact weten wat nu wel en niet werkt in de huidige gedragscode uit 1999. Deze tactiek vindt ik amateuristisch. Daar is niemand mee gediend

27-5-2004 16:56