Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie

Artikel uit de Volkskrant van 27 mei 2004

Artsen meldden in 2003 weer minder euthanasiegevallen

DEN HAAG - Het aantal meldingen van euthanasie is vorig jaar opnieuw gedaald. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid is bezorgd over deze ontwikkeling en spreekt de artsenorganisatie KNMG hierop aan. Voorzitter Reina de Valk van de toetsingscommissies voor euthanasie noemt de weigering van artsen om te melden apert onjuist.

In 2003 kwamen er 1815 meldingen van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding binnen bij de toetsingscommissies. in acht gevallen concludeerden de commissies dat de betrokken arts niet conform de zorgvuldigheidsregels had gehandeld. Die zaken werden naar het Openbaar Ministerie (OM) doorgestuurd. Dat blijkt uit het jaarverslag van de commissies, dat vandaag verschijnt.

Sinds de toetsingscommissies zijn ingesteld, neemt het aantal geregistreerde euthanasiegevallen ieder jaar af: van 2123 zaken in het jaar 2000 naar 1815 vorig jaar. De euthanasiewet en de onafhankelijke toetsingscommissies .waren juist bedoeld om de meldingsbereidheid bij artsen te verhogen. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat het werkelijke aantal euthanasiegevallen bijna twee keer zo hoog is als het aantal zaken dat door artsen gemeld wordt.

'Er mag geen enkel misverstand over bestaan dat artsen moeten melden', schrijft Ross vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Zij overlegt met de KNMG hoe de artsen extra aangespoord kunnen worden. Ross wil onder meer volgend jaar een elektronische databank opzetten met alle oordelen van de toetsingscommissies. Inzage in de uitspraken kan de vrees bij artsen voor de commissie wegnemen.

Verder wil de staatssecretaris laten onderzoeken waarom artsen euthanasie niet melden. Dat is nog nooit eerder expliciet bestudeerd. 'Er blijven artsen die systematisch niet melden', zegt De Valk. 'Dat riekt naar schimmigheid en achterkamertjes'.

Vorig jaar hebben de commissies zich voor het eerst uitgesproken over een euthanasiezaak bij een psychiatrische patiënt. De arts had conform de zorgvuldigheidseisen gehandeld. De commissies verschillen van mening met de ministeries van Volksgezondheid en Justitie over de vraag of zij daarover een oordeel mogen vellen. De ministeries vinden nog steeds dat het Openbaar Ministerie dat moet doen.

Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website van de Regionale toetsingscommissies euthanasie